sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

Data Modernization Trends to Transform your Data into Value in 2023

Antonios Chatzipavlis
Sunday 22 January 2023

Εισαγωγή

Ως κάποιος που είναι παθιασμένος με τα δεδομένα την ανάλυση τους και παρακολουθεί συνεχώς τις τάσεις της τεχνολογίας, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο στο οποίο να μιλήσω για τις τάσεις που βλέπω στο συγκεκριμένο χώρο για το 2023. Όλα τα παρακάτω βασίστηκαν σε συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και πολλά άρθρα που έχω διαβάσει σε διάφορα μέσα.

Ο ρόλος του CDO

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί αποφασίζουν να εντάξουν στο οργανόγραμμα τους το ρόλο του Chief Data Officer. Ένας CDO σε πολλούς οργανισμούς είναι στέλεχος C-level. Είναι από τις σχετικά νεότερες θέσεις στις ηγετικές τάξεις ενός οργανισμού, και οι αρμοδιότητες του CDO έχουν επεκταθεί πέρα ​​από την απελευθέρωση των σιλό δεδομένων και τη συμμόρφωση με διάφορους κανονισμούς προστασίας δεδομένων και απορρήτου.

Στο σημερινό επιχειρηματικό κλίμα που περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις προηγμένες τεχνολογίες και τις πιέσεις για απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών και δημιουργία εσόδων από δεδομένα που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές, ο ρόλος του CDO περιλαμβάνει επιστήμη δεδομένων, ανάλυση, επιχειρηματικές διαδικασίες, πρωτοβουλίες, ανάπτυξη προϊόντων κ.α.

Ο ρόλος του CDO απαιτεί έναν βαθμό σκληρότητας, επιμονής, οράματος και διαλειτουργικής συνεργασίας που συναγωνίζεται αυτόν του Διευθύνοντος Συμβούλου. Καθώς κάθε πτυχή του κόσμου γύρω μας γίνεται πιο ψηφιακή, η σημασία των δεδομένων ως στρατηγικού επιχειρηματικού κεφαλαίου έχει αυξηθεί περαιτέρω. Σε αυτήν την ψηφιακή οικονομία, ένας Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει τουλάχιστον να κατανοεί δεδομένα, και να τα χρησιμοποιεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο ρόλος αυτός είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Η πρώτη γενιά CDOs ασχολήθηκε πρωτίστως με τη διαφύλαξη των δεδομένων και τους κανονιστικούς νόμους που διέπουν τα δεδομένα στον οργανισμό τους.

Η δεύτερη γενιά CDOs βλέπει πώς τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των επιχειρηματικών λειτουργιών και τη δημιουργία προϊόντων δεδομένων. Έχουν ξεπεράσει το ρόλο του φύλακα των δεδομένων και επιζητούν να βγάλουν όλο και μεγαλύτερη αξία από τα δεδομένα.

Με τα δεδομένα πλέον πανταχού παρόντα, να αγγίζουν κάθε μέρος ενός οργανισμού ο CDO έχει εικόνα για όλες τις πτυχές του οργανισμού. Αυτή η σφαιρική άποψη σε συνδυασμό με την κατανόηση της επιχείρησης ο CDO πρακτικά λειτουργεί ως CEO.

Data-as-a-Service (DaaS)

Το DaaS είναι λογισμικό που βασίζεται στο cloud και χρησιμοποιείται για την ανάλυση και τη διαχείριση δεδομένων. Ουσιαστικά, επιτρέπει στους clients να έχουν πρόσβαση, να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται δεδομένα μέσω του διαδικτύου. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο και ποιοτικά καλύτερο ποσοστό παραγωγικότητας μια επιχείρηση, ειδικά όσον αφορά την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Θα διευκολύνει την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των τμημάτων και των βιομηχανιών, καθιστώντας ευκολότερες τις εργασίες για τους αναλυτές.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αγορά δεδομένων ως υπηρεσίας (DaaS) θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια έσοδα έως το 2023. Αυτός ο τομέας έχει φτάσει σε σημείο όπου ακόμη και μικρότεροι παίκτες μπορούν εύκολα να εισέλθουν στον κλάδο και να δημιουργήσουν έσοδα.

Καθώς το μέλλον της συνεργασίας επεκτείνεται πέρα ​​από την επιχείρηση, η ανάγκη για κοινή χρήση ελεγχόμενων δεδομένων, μοντέλων και γνώσεων με άλλους οργανισμούς στον ίδιο κλάδο φτάνει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Οργανισμοί που αναπτύχθηκαν μέσα από δεκαετίες έρευνας και καινοτομίας, όπως εκείνοι στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή στον ενεργειακό τομέα, θα κοιτάξουν τώρα να εμπορευτούν τα εργαλεία τους στους ομολόγους τους. Αυτό θα ωθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν πλατφόρμες δεδομένων ως υπηρεσία με εμπειρία που μοιάζει με SaaS.

Επαυξημένη διαχείριση και αναλύση δεδομένων

Τα παραδοσιακά data analytics tools προσφέρουν σημαντικά στην παραγωγή πληροφοριών από δεδομένα με τη μορφή προκαθορισμένων ερωτημάτων και αναφορών που λαμβάνονται με βάση τις προηγούμενες απαιτήσεις των χρηστών.

Μια πρόσφατη τάση στην ανάλυση δεδομένων αξιοποιεί τη δύναμη της μηχανικής εκμάθησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την αυτόματη δημιουργία αναφορών αναλυτικών στοιχείων, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να απαιτήσουν από έμπειρους μηχανικούς δεδομένων και επιστήμονες να αφιερώσουν εβδομάδες ή μήνες προετοιμάζοντας δεδομένα για επιχειρηματική ευφυΐα. Τα επαυξημένα αναλυτικά στοιχεία θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς χρήστες να λαμβάνουν άμεσες πληροφορίες για ad hoc ερωτήματα.

Τα επόμενα χρόνια, τα επαυξημένα αναλυτικά στοιχεία θα αυξηθούν σε σημασία χέρι-χέρι με τους επαυξημένους καταναλωτές: επαγγελματίες χρήστες που θα χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες, με βάση τα συμφραζόμενα, φορητές και δυνατότητες φυσικής γλώσσας ως μέρος της διαδικασίας ανάλυσης.

Ενώ το τελικό αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών διαχείρισης δεδομένων είναι η τροφοδοσία προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και η υποστήριξη των προσπαθειών AI και ML, η ίδια η σωστή διαχείριση δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός οργανισμού. Τα δεδομένα αποκαλούνται συχνά το νέο πετρέλαιο, επειδή οι πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα και αναλύσεις προωθούν συνεχώς την επιχειρηματική καινοτομία.

Καθώς οι οργανισμοί επιταχύνουν τη χρήση των δεδομένων τους, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να παρακολουθούν στενά τη διακυβέρνηση δεδομένων, την ποιότητα των δεδομένων και τη διαχείριση μεταδεδομένων.

Ωστόσο, με τον αυξανόμενο όγκο, την ποικιλία και την ταχύτητα των δεδομένων να συνεχίζεται, αυτές οι διάφορες πτυχές της διαχείρισης δεδομένων έχουν γίνει πολύ περίπλοκες για διαχείριση σε κλίμακα. Λάβετε υπόψη τον χρόνο που αφιερώνουν οι επιστήμονες δεδομένων και οι μηχανικοί δεδομένων για την εύρεση και προετοιμασία των δεδομένων, προτού μπορέσουν να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επαυξημένη διαχείριση δεδομένων υιοθετήθηκε πρόσφατα από διάφορους προμηθευτές διαχείρισης δεδομένων, όπου, με την εφαρμογή της AI, οι οργανισμοί είναι σε θέση να αυτοματοποιήσουν πολλές εργασίες διαχείρισης δεδομένων.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες αναλυτών, κάθε επίπεδο ενός ιστού δεδομένων –δηλαδή απορρόφηση δεδομένων, επεξεργασία δεδομένων, ενορχήστρωση δεδομένων, διακυβέρνηση δεδομένων κ.λπ.– θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί σε αυτό το AI/ML, για να αυτοματοποιεί κάθε στάδιο της διαδικασίας διαχείρισης δεδομένων .

Το 2023, η επαυξημένη διαχείριση δεδομένων θα βρει ισχυρή έλξη στην αγορά, βοηθώντας τους επαγγελματίες διαχείρισης δεδομένων να επικεντρωθούν στην παροχή πληροφοριών που βασίζονται σε δεδομένα αντί να περιορίζονται με συνήθεις εργασίες.

Υπάρχουν πολλές ακόμη αξιοσημείωτες καινοτομίες που λαμβάνουν χώρα στην αγορά λογισμικού δεδομένων και σχετικής υποδομής, η οποία περιλαμβάνει καινοτομίες στα DataOps, πολλαπλασιασμό του κύκλου ζωής συνεχούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων, προστασία δεδομένων, χρήση δεδομένων κ.λπ.

Θεωρώ ότι όλες αυτές οι καινοτομίες θα επιταχύνουν τον ρυθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ψηφιακή επιχείρηση το 2023 και μετά καθώς τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σίγουρα μας δίδαξαν ότι η ψηφιακή επιχείρηση είναι εκεί που βρίσκεται το μέλλον.

Artificial Intelligence as a Service (AIaaS)

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ίσως η μόνη τάση της τεχνολογίας που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής, εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μέλλον. Η επίδρασή της στα επιχειρηματικά αναλυτικά στοιχεία θα είναι να επιτρέψει πιο ακριβείς προβλέψεις, να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνουμε σε καθημερινές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η συλλογή δεδομένων και ο καθαρισμός δεδομένων, και να ενδυναμώσει το εργατικό δυναμικό να ενεργεί βάσει πληροφοριών που βασίζονται σε δεδομένα, ανεξάρτητα από το ρόλο και το επίπεδο τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναλύουν δεδομένα και να αντλούν πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήταν ποτέ δυνατό χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους λογισμικού που γίνονται όλο και καλύτεροι στη δουλειά τους καθώς τροφοδοτούνται με περισσότερα δεδομένα.

Αυτή είναι η βασική αρχή της μηχανικής μάθησης (ML), η οποία είναι η μορφή της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται σήμερα στις επιχειρήσεις. Οι τεχνολογίες AI και ML περιλαμβάνουν το NLP (Natural Language Processing), το οποίο επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν και να επικοινωνούν μαζί μας σε ανθρώπινες γλώσσες, την όραση υπολογιστή που επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν και να επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας κάμερες, όπως ακριβώς κάνουμε με τα μάτια μας. και γενετικό AI, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες, ήχους και βίντεο από την αρχή.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως συνδρομητική υπηρεσία θα αποτελέσει μια εξωτερική οντότητα και θα προσφέρει προηγμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η τάση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες, καθώς θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς την ανάγκη εσωτερικών δυνατοτήτων.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ως συνδρομητική υπηρεσία θα είναι εύκολα προσβάσιμη, οικονομικά αποδοτική, διαφανής και επεκτάσιμη, επομένως πιστεύω ότι έχει τα πάντα για να γίνει ένας από τους παίκτες δεδομένων και ανάλυσης του μέλλοντος.

Διακυβέρνηση και ρύθμιση δεδομένων

Η διακυβέρνηση δεδομένων θα έχει μεγάλη ζήτηση 2023, καθώς περισσότερες κυβερνήσεις θεσπίζουν νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να ρυθμίζουν τη χρήση προσωπικών και άλλων τύπων δεδομένων. Στον απόηχο του ευρωπαϊκού GDPR, του καναδικού PIPEDA και του κινεζικού PIPL, και άλλες χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να θεσπίσουν νομοθεσία που προστατεύει τα δεδομένα των πολιτών τους.

Στην πραγματικότητα, αναλυτές της Gartner έχουν προβλέψει ότι έως το 2023, το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού θα καλύπτεται από κανονισμούς παρόμοιους με τον GDPR. Αυτό σημαίνει ότι η διακυβέρνηση θα είναι ένα σημαντικό καθήκον για τις επιχειρήσεις τους επόμενους 12 μήνες, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, καθώς κινούνται για να διασφαλίσουν ότι οι εσωτερικές διαδικασίες επεξεργασίας και χειρισμού δεδομένων τους τεκμηριώνονται και κατανοούνται επαρκώς.

Για πολλές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι ελέγχεται ακριβώς ποιες πληροφορίες έχουν, πώς συλλέγονται, πού αποθηκεύονται και τι γίνεται με αυτές. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιπλέον δουλειά, μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι ότι όλοι θα ωφεληθούν, καθώς οι καταναλωτές θα είναι πιο πρόθυμοι να εμπιστευτούν τους οργανισμούς με τα δεδομένα τους, εάν είναι σίγουροι ότι θα φροντιστούν σωστά. Αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που ευθυγραμμίζονται πιο στενά με αυτό που χρειαζόμαστε.

Εκδημοκρατισμός Δεδομένων

Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις θα είναι η συνεχής ενδυνάμωση ολόκληρου του εργατικού δυναμικού πέρα από τους μηχανικούς και επιστήμονες δεδομένων να έχει πρόσβαση στην ανάλυση δεδομένων.

Αυτό θα δημιουργήσει νέες μορφές επαυξημένης εργασίας, όπου τα εργαλεία, οι εφαρμογές και οι συσκευές θα δίνουν ιδέες στα χέρια όλων, προκειμένου να τους επιτρέψουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Το 2023, οι επιχειρήσεις θα κατανοήσουν ότι τα δεδομένα είναι το κλειδί για την κατανόηση των πελατών, την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των εσωτερικών τους λειτουργιών για τη μείωση του κόστους.

Έρευνα της McKinsey διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που κάνουν τα δεδομένα προσβάσιμα σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό τους είναι 40 φορές πιο πιθανό να πουν ότι τα αναλυτικά στοιχεία έχουν θετικό αντίκτυπο στα έσοδα.

Data Fabric/Data Mesh/Data Lakes

Data Fabric

Το Data Fabric είναι ένα σύνολο αρχιτεκτονικών και υπηρεσιών που παρέχει:

  • τη δυνατότητα κοινής χρήσης δεδομένων σε διαφορετικές πλατφόρμες και εφαρμογές,
  • συνεπή λειτουργικότητα σε multi cloud,
  • χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εργαλείων ή λογισμικού τρίτων,
  • παρέχοντας μια λύση από άκρο σε άκρο.

Το Data Fabric δημιουργεί μια κοινή πρακτική που μπορεί να κλιμακωθεί σε μια σειρά από συσκευές cloud και edge σε εγκαταστάσεις. Bοηθά επίσης στη βελτίωση της χρήσης των δεδομένων μέσα σε έναν οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολο στη χρήση, εύκολο στην επαναχρησιμοποίηση και μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικά στυλ ενσωμάτωσης και άλλες εξελίξεις. Ως εκ τούτου, το Data Fabric μειώνει τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τις λειτουργικές εργασίες διαχείρισης δεδομένων σε επιχειρήσεις έως και 70%

Data Mesh

Ο όρος επινοήθηκε αρχικά το 2019 από τον Zhamak Dehghani και σήμερα, εξακολουθούμε να βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα, λόγω του πλαισίου της αντιμετώπισης των δεδομένων ως περιουσιακών στοιχείων και του εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στα εταιρικά δεδομένα.

Καθώς περισσότεροι οργανισμοί συνεχίζουν να εφαρμόζουν Data Mesh , πολλαπλοί επιχειρηματικοί τομείς θα ενωθούν για να μοιραστούν και να επωφεληθούν ο ένας από τα δεδομένα του άλλου.

Εκείνοι είναι στο public cloud θα εκμεταλλευτούν πλήρως τη σειρά των υπηρεσιών cloud για να εφαρμόσουν και τις τέσσερις αρχές του Data Mesh:

  • domain-oriented decentralized data ownership and architecture,
  • data as a product,
  • self-serve data infrastructure as a platform
  • federated computational governance.

Data Lakes

Tα Data Lakes είναι ένας νέος τύπος αρχιτεκτονικής που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν και αναλύουν δεδομένα. Ιστορικά, οι οργανισμοί θα αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων. Το πρόβλημα με αυτόν τον τύπο αποθήκευσης είναι ότι είναι πολύ δομημένο για να αποθηκεύει όλους τους τύπους δεδομένων, όπως εικόνες, αρχεία ήχου, αρχεία βίντεο και άλλα. Τα Data Lakes επιτρέπουν στους οργανισμούς να διατηρούν όλους τους τύπους δεδομένων σε ένα μέρος.

Αναλύσεις δεδομένων Self-Service που βασίζονται στο cloud.

Η ανάλυση δεδομένων αυτοεξυπηρέτησης πρόκειται να γίνει το επόμενο μεγάλο πράγμα στην ανάλυση δεδομένων μέσω συστημάτων διαχείρισης που βασίζονται σε σύννεφο. Οι αναλύσεις δεδομένων αυτοεξυπηρέτησης υιοθετούνται σε μεγάλο βαθμό σε όλο το HR και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός των πληροφοριών, επιτρέποντας σε όλους τους χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται. Το Self-service analytics έχει τη δύναμη να προωθήσει τους οργανισμούς το 2023. Δίνει στους υπαλλήλους σε κάθε τμήμα τη δύναμη να επικοινωνούν μέσω των δεδομένων του, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και στρατηγικές ενέργειες βασισμένες σε στοιχεία.

Analytics σε πραγματικό χρόνο

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα δεδομένα όχι μόνο βοήθησαν στην αναζήτηση θεραπειών και εμβολίων, αλλά και στη διαχείριση του πλήθους και στη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Για παράδειγμα, οι έξυπνες κάμερες παρακολούθησης μπορούν να μετρήσουν πόσα άτομα εισέρχονται και βγαίνουν από έναν χώρο και ειδοποιούν μόλις επιτευχθεί η μέγιστη χωρητικότητα. Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε βασικά σημεία που δημιουργούν στενώσεις και εντοπίζουν στιγμές που η ροή των ανθρώπων γίνεται πολύ πυκνή, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση δεδομένων κατά τη διάρκεια των ετών ήταν ο εντοπισμός hotspot και μοτίβων μετάδοσης, για παράδειγμα, η ύπαρξη super-spreader .

Τώρα που έχουμε προχωρήσει πέρα ​​από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, αναμένουμε ότι τους επόμενους μήνες αυτές οι εξελίξεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιστήμης δεδομένων γενικά.

Edge Computing

Το Edge computing έχει δημιουργήσει πληθώρα ευκαιριών, επιτρέποντας στους υπολογιστές και την αποθήκευση δεδομένων να έρθουν πιο κοντά στο σημείο προέλευσης των δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα είναι πιο ακριβή και διαχειρίσιμα. Επίσης, μειώνει το κόστος και παρέχει ταχύτερες πληροφορίες και ενέργειες. Πράγματι, ο ρυθμός επεξεργασίας δεδομένων στο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου 75% το 2025. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 10%.

Έχει και άλλα οφέλη που επεκτείνονται και στην καθημερινότητά μας. Οι συσκευές IoT που είναι ενσωματωμένες με αυτό είναι πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες και εκτελούν αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Αυτοματοποίηση ανάλυσης δεδομένων

Ο αυτοματισμός ανάλυσης δεδομένων περιλαμβάνει την αυτοματοποίηση αναλυτικών εργασιών με συστήματα υπολογιστών για την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης συμμετοχής. Έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για την αυτοματοποίηση αναλυτικών διεργασιών (APA), η οποία έχει πιστωθεί με το ξεκλείδωμα των προγνωστικών και προκαθοριστικών πληροφοριών για ταχύτερες νίκες και υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI). Η τεχνολογία Data Analytics Automation θα επιταχύνει την παραγωγικότητα και θα βελτιώσει τη χρήση δεδομένων. Ως εκ τούτου, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα πολλών επιχειρήσεων από το 2023 και μετά.

Επίλογος

Οι οργανισμοί κάθε μεγέθους και σε κάθε τομέα βασίζονται σε δεδομένα. Προσφέροντας τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους ανεξάρτητα του μεγέθους τους. Η τεχνητή νοημοσύνη άνοιξε το δρόμο για τους μη τεχνολογικούς ανθρώπους να βελτιώσουν τις ψηφιακές προσφορές της επιχείρησής τους. Τάσεις όπως ο εκδημοκρατισμός δεδομένων και η επαυξημένη ανάλυση δεδομένων θα επιτρέψουν στους χρήστες όλων των ικανοτήτων να επικεντρωθούν περισσότερο στα δεδομένα το 2023 και μετά.

Comments

31 Jan 2023 @ 12:02 PM

user-gravatar

Lambros

κε Χατζηπαυλη καλησπερα σας,Θεωρειται οτι η χρηση DAAS μπορει να ειναι και το τελος(;;) του data engineering role σε ενα μοντερο data stack περιβαλλον;;Ευχαριστω πολύ

31 Jan 2023 @ 2:26 PM

user-gravatar

Antonios Chatzipavlis

Σε καμμία περίπτωση δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. Απλά ο ρόλος έχει πλέον άλλες απαιτήσεις και θέλει περισσότερα skills σε σχέση με αυτό που ήταν μέχρι τώρα. Το καλό είναι ότι όσοι είναι χρόνια σε αυτό το ρόλο η μετάβαση στο νέο ρόλο θα είναι εύκολη με την προϋπόθεση ότι θέλουν να αλλάξουν.

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2024 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.