sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

Why BI Solutions Failing

Antonios Chatzipavlis
Wednesday 03 January 2018

Από τα δημοφιλέστερα θέματα συζήτησης αλλά και προσπάθειών υλοποίησης τα τελευταία χρόνια είναι το Business Intelligence (BI). Η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών και των εταιρειών έχουν στρέψει τη ματιά τους σε αυτό και σωστά πράττουν καθώς τα οφέλη από αυτό είναι μεγάλα.

Σε κάθε συζήτηση ή meeting θα ακουστεί πολλές φορές σαν ανάγκη από όλους είτε είναι άνθρωποι του IT είτε είναι άνθρωποι του business. Πόσες φορές έχετε ακούσει είτε από τους μεν είτε από τους δε φράσεις όπως:

  • "Αχ και να είχαμε BI"
  • "Θα πρέπει να φτιάξουμε BI για να λύσουμε τα προβλήματα της άμεσης ενημέρωσης μας"
  • "Μα αν είναι δυνατόν στην σημερινή εποχή να μην έχουμε BI;"

Τη τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι αναζητούν το πως θα υλοποιήσουν ΒΙ. Επίσης την τελευταία πενταετία όλοι έχουν σαν στόχο το self-service BI. Γιατί;

  • To IT γιατί θεωρεί ότι θα μπορέσει να βγάλει από πάνω του το καθημερινό βάρος που έχει για την παροχή πληροφοριών στο business
  • Το business γιατί θεωρεί ότι θα αποκτήσει την επιθυμητή απεμπλοκή από το IT για την άντληση των πληροφοριών που θέλει.
  • Και οι δύο πιστεύουν ότι είναι το άγιο δισκοπότηρο σε ότι θα χρειαστούν στο μέλλον.
  • Επειδή έχουν δει ή τους έχουν πει και θεωρούν ότι με τα σύγχρονα εργαλεία που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι κάτι απλό για όλους (κάτι drag & drop κάνεις και τα βλέπεις όλα, αυτό όλοι μηρυκάζουν) και δεν έχει μεγάλο κόστος καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια υλοποίησης.

Κάπως έτσι όλοι ξεκινάνε.

Αλλά το τι έχει ο καθένας στο μυαλό του σαν BI είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει ο άλλος και όλοι μαζί δεν έχουν καταλάβει τι είναι.

Μα θα μου πείτε

"Ένα BI Solution είναι μια συλλογή από εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον οργανισμό ή την εταιρεία εύκολα να έχει επιχειρησιακή και επιχειρηματική πληροφόρηση με σκοπό την λήψη αποφάσεων για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών στόχων."

Δεν νομίζω ότι κανείς μας έχει κάποια αντίρρηση για αυτό τον "ορισμό".

Όμως πίσω από αυτόν κρύβονται πολλά πράγματα που θα πρέπει με σχολαστικότητα και θρησκευτική ευλάβεια να γίνουν ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα BI Solution που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού.

Εδώ είναι το πρώτο μεγάλο θέμα και σημείο τριβής καθώς

  • Το ΙΤ έχει στο μυαλό του Data Warehouse, Cubes, Portals, Reports, Data Visualization κ.α.
  • Το Business έχει στο μυαλό του Excel και πως θα πάρει τα δεδομένα σε αυτό ώστε να μπορεί να κάνει ότι αυτό θέλει.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν και οι κατασκευαστές των διαφόρων εργαλείων που λένε ότι "με το δικό μας εργαλείο τα κάνεις όλα και γρήγορα και μόνος σου".

Αρχίζει λοιπόν ένα αλισβερίσι παροχών και υποσχέσεων χωρίς τελειωμό από όλες τις πλευρές.

Σε αυτό το σημείο αν έχεις εμπειρία από ΒΙ καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και ότι τσάμπα χάνεις το χρόνο σου και την ψυχική σου ηρεμία.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ξεκινάνε να φτιάξουν ΒΙ με την εξής φράση: "Για να φτιάξεις BI χρειάζεσαι ένα Data Warehouse και αυτό και αυτό το προϊόν"

Η εκκίνηση για την δημιουργία ενός ΒΙ με βάση την παραπάνω φράση οδηγεί με ασφάλεια στην αποτυχία της υλοποίησης όσο σκληρό και αν είναι αυτό που γράφω.

Όλα αυτά τα χρόνια (και είναι πολλά) που ασχολούμαι με το θέμα αυτό προσπαθώ να δώσω σε όλους να καταλάβουν ότι ένα BI Solution project δεν απλά φτιάχνω ένα DW ένα κύβο και χρησιμοποιώ εργαλεία όπως Excel, Power BI, Tableau, Qlik κ.α., και αυτό ήταν τελείωσα.

Ένα ΒΙ Solution δεν είναι συνταγή για μουσακά που ξέρεις εξ αρχής τα υλικά που θα πρέπει να βάλεις και το μόνο που πρέπει να ορίσεις είναι τη ποσότητα που θα μπει από το κάθε υλικό ανάλογα με τα άτομα που θέλεις να ταΐσεις και απλά εκτελείς την συνταγή. Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν είναι.

Ένα BI Solution δεν είναι απλά και μόνο η καταγραφή και υλοποίηση των επιχειρηματικών απαιτήσεων που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε χρόνια τώρα σε ένα έργο πληροφορικής. Είναι πολλά περισσότερα.

Από τα βασικότερα (και είναι από τους κύριους παράγοντες επιτυχίας ή αποτυχίας ενός ΒΙ) είναι οι άνθρωποι που θα το χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει τους εντοπίσουμε γρήγορα και να τους εμπλέξουμε άμεσα στη δημιουργία του ΒΙ. Αυτό θα πρέπει να γίνει όχι γιατί, όπως κάποιος θα σκεφτεί, είναι αυτοί που θα μας πούνε τις ανάγκες αλλά γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε τη γκάμα των χρηστών που το ΒΙ θα απευθυνθεί.

Οι περισσότεροι θεωρούν λαθεμένα ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει χρήστης ενός BI καθώς τα εργαλεία (πλέον) δίνουν δυνατότητες τέτοιες που ένας απλός χρήστης μπορεί να "βουτήξει" στα δεδομένα και να "βρει" αυτό που ψάχνει.

Αλήθεια;

Για βρείτε μου ένα μέσο χρήστη μη πληροφορικό που μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις πληροφορικής όπως τι είναι βάση, τι είναι πίνακας, τί σημαίνει aggregation τι σημαίνει ανάλυση δεδομένων και δεν έχει την απαιτούμενη "προγραμματιστική" λογική;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ο μέσος χρήστης δεν μπορεί να κάνει το παραπάνω.

Στην πραγματικότητα το 80% των χρηστών που υπάρχουν σε ένα οργανισμό ή μια εταιρεία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά που τα εργαλεία προσφέρουν. Μη ξεχνάτε ότι για πολλούς χρήστες τo Excel είναι η βάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι μη πληροφοριακοί προσπαθούν να μάθουν να γράφουν queries γιατί τους είπαν ότι έτσι θα κάνουν πλέον την δουλειά τους επειδή η εταιρεία έχει πάρει απόφαση να βάλει το τάδε προϊόν που απαιτεί την γνώση SQL Queries.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτού του είδους τα σεμινάρια είναι γεμάτα με τέτοιο κόσμο που πραγματικά με τρόμο μην χάσουν την δουλειά τους έρχονται όχι για να μάθουν πραγματικά αλλά για ρωτήσουν πως θα κάνουν αυτό ή εκείνο που έχουν στην καθημερινότητα τους απλά αντιγράφοντας αυτό που θα τους δείξεις.

Πρέπει λοιπόν αυτός που θέλει να υλοποιήσει ένα BI Solution να βγάλει από το μυαλό του αυτό που οι κατασκευαστές λένε και δεν είναι άλλο από το

"Tα σημερινά εργαλεία BI είναι για τους business users και δεν χρειάζεται αυτοί να ξέρουν προγραμματισμό ή βάσεις δεδομένων. Απλά με drag & drop και ανθρώπινες ερωτήσεις μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν"

Τα εργαλεία αυτά είναι για το 10-15% των χρηστών καθώς αυτό έχει τις απαραίτητες γνώσεις (προγραμματισμού, βάσεων, στατιστικής) για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει και πραγματικά να υλοποιήσει πολλά και ωραία πράγματα που οι άλλοι απλοί χρήστες απλά θα καταναλώνουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι και θα πρέπει αυτός που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα BI να έχει καταλάβει τους χρήστες στους οποίους θα απευθυνθεί η λύση του αλλιώς θα έχουμε εάν BI των λίγων. Αν αυτό είναι εξ αρχής το ζητούμενο τότε όλα καλά αλλιώς έχουμε έναν από τους παράγοντες αποτυχίας να μας χτυπάει την πόρτα.

Να το πως με απλά λόγια. Το 80% των χρηστών μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με απλά παραμετρικά reports συγκεκριμένης δομής. Το υπόλοιπο 10% ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει self-service BI tools για να κάνει εξόρυξη πληροφορίας και να την απεικονίσει όπως επιθυμεί. Και το τελευταίο 10% τα χρειάζεται πραγματικά και είναι αυτό που θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση των όσον ζητούνται για την ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών.

Άρα αυτός που θα σχεδιάσει το ΒΙ θα πρέπει να βρει και να ικανοποιήσει όλα το "είδη" των ΒΙ χρηστών καθώς αν φτιάξει κάτι για λίγους τότε μεταφέρει το πρόβλημα και το φόρτο σε αυτούς που θεωρούνται "advanced" με αποτέλεσμα αυτοί να είναι πλέον το σημείο συμφόρεσης και να παραπονιούνται για το όγκο της δουλειάς αλλά και οι "άλλοι" απλά να είναι πάλι δυσαρεστημένοι καθώς πάλι εξαρτούνται από άλλους. Με απλά λόγια κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την ΒΙ λύση που έχει υλοποιηθεί.

Παραπάνω αναφέρθηκε ένας ορισμός για το τι είναι ΒΙ. Σε αυτόν ξεκάθαρα αναφέρετε ότι το ΒΙ είναι ένα σύνολο από εργαλεία και εφαρμογές και ο λόγος είναι απλός διότι το κάθε εργαλείο είναι για συγκεκριμένο "είδος" χρήση. Είναι παντελώς λάθος να σχεδιάζεται ΒΙ με βάση μόνο ένα εργαλείο.

Είναι παντελώς λάθος να σχεδιάζουμε πχ ΒΙ λύσεις μόνο με Excel όσο και αυτό είναι ένα δυνατό εργαλείο και αγαπητό από όλους τους business χρήστες. Το ίδιο θα πω και για τα άλλα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας σήμερα. Κάθε εργαλείο έχει την πρακτική του αξία και θα πρέπει να το καταλάβει καλά αυτό τόσο αυτός που θα υλοποιήσει το ΒΙ όσο και αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν το ΒΙ.

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση;

Αυτός που θέλει να λέγεται σχεδιαστής BI Solutions θα πρέπει να έχει μια εκτενή γνώση των προσφερόμενων εργαλείων και να έχει καταλάβει σε ποιους χρήστες το κάθε εργαλείο απευθύνεται. Θα πρέπει να καταλάβει τι ο κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις γνώσεις του και τις ανάγκες του και όλα αυτά να τα βάλει σαν την σάλτσα σε ένα φαγητό ώστε να δέσει σωστά το ΒΙ Solution του.


//antonch


Comments

03 Jan 2018 @ 9:17 PM

user-gravatar

Ilias Vlachos

Αγαπητέ Αντώνιε Χρόνια Πολλά καλή Χρονιά για το 2018 με Υγεία. Αρχικά θα πω ότι στο σύνολο του το άρθρο είναι απολύτως επιτυχημένο και στον στόχο! Αφήνοντας λοιπούς παράγοντες ασχολίαστους, και στοχεύοντας στο θέμα Χρήστες και Επίπεδο Χρηστών (αυτό που λέμε Users' Level of Comprehension of the BI concept) θα δώσω επίσης συγχαρητήρια. Για 2 λόγους: 1) Γιατί μιλάει για τα "σχολιανά" της συγκεκριμένης κατάστασης ένας Άνθρωπος Εκ των Έσω και λέει την αλήθεια με το όνομα της. Αν τυχόν έχεις αναφερθεί στο ίδιο θέμα στο παρελθόν - με τα ίδια λόγια δεν το ξέρω - αλλά θα ψάξω όλα τα έτη του blog για να το βρω και να σου δώσω 2η φορά συγχαρητήρια. 2) Γιατί τονίζεις μία ακόμη φορά ότι η Καλή Αρχή (ενός project) είναι το Ήμισυ του Παντός (που πολλοί το ξεχνούν). Θα αναφέρω λοιπόν παρακάτω επιπρόσθετα ένα στοιχείο - γνώμη - που είναι το ότι η Microsoft είναι Τω Όντι ένα πολύ δυνατό BrandName που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι Εμείς και τα Εγγόνια μας θα έχουμε φύγει αλλά το Microsoft Excel θα υπάρχει εν χρήσει ακόμη - άρα δεν θα πάψουν οι οιωνεί χρήστες του οποιουδήποτε BI Solution να ζητούν MS Excel Integration. Τέλος για να μην κουράζω κανέναν, θα αναφέρω ότι το μόνο σημείο στο οποίο διαφωνώ με το άρθρο αυτό είναι το αρχικό μέρος που λέει: "Από τα δημοφιλέστερα θέματα συζήτησης αλλά και προσπάθειών υλοποίησης τα τελευταία χρόνια είναι το Business Intelligence (BI). Η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών και των εταιρειών έχουν στρέψει τη ματιά τους σε αυτό και σωστά πράττουν καθώς τα οφέλη από αυτό είναι μεγάλα. " Όλο το μέρος του άρθρου αυτού είναι σωστό μεν με μία μικρή διαφορά δε. Δεν αποτελεί δημοφιλές θέμα συζήτησης το BI για την συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών και εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί Δημοφιλές Θέμα Συζήτησης το BI για την Συντριπτική Πλειοψηφία ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ οργανισμών και εταιρειών και επουδενί των ελληνικών. Υπάρχει μία μικρή εξαίρεση που μπορεί να είναι τα ελληνικά παραρτήματα των ξένων πολυεθνικών στην Χώρα μας, αλλά των ελληνικών εταιρειών αποκλείεται. Η Χώρα είναι πάρα πολύ πίσω στις τεχνολογίες BI και αυτό είναι το μόνο σημείο στο οποίο θα διαφωνήσω. Επίσης οι ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που το έχουν δοκιμάσει - έχουν σχεδόν όλες πράξει τα λάθη που ανέφερες κατόπιν - περί λάθους σχεδιασμού - λάθους αξιολόγησης αναγκών και χρηστών κλπ. Επαναλαμβάνω τις Ευχές μου προς Εσένα και το school για Καλή Χρονιά πρωτίστως με Υγεία. Με Εκτίμηση.ΗΒ.

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2024 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.