21 Nov 2014
What is Semi join and Anti join?
Στα μάθηματα μου συχνά αναφέρω (ιδιαίτερα όμως όταν κάνω μάθημα σχετικό με τα joins) ότι εκτός από τα γνωστά inner, full, cross, self και left / right outer joins υπάρχουν και τα semi joins και anti-joins.
Η πρώτη αντίδραση από το ακροατήριο μου είναι αυτή που μπορεί να έχει κάποιος όταν το χτυπάει το ρεύμα. Το καταλαβαίνω αμέσως από το γεγονός ότι ξαφνικά αποκτώ το 110% της προσοχής τους.
03 Jan 2019
Cosmos DB for a Relational database user
Σε προηγούμενο άρθρο μου έκανα μια εισαγωγή στην Cosmos DB. Επειδή οι περισσότεροι έρχονται από τον κόσμο των Relational Databases καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο ακόμα το πεδίο.
04 Apr 2012
Considerations on Data Transformation Phase during ETL process
Σε συνέχεια των προηγούμενων μου post που σχετίζονται με την διαδικασία ETL με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα από την πηγή στο DW στα οποία είδαμε τι πρέπει να προσέξουμε στην φάση extract και στην χρήση της staging area, έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για την φάση του data transformation. Η φάση αυτή είναι ίσως η δυσκολότερη σε σχέση με τις άλλες και μάλιστα απαιτεί και περισσότερο χρόνο ανάπτυξης.
11 Feb 2014
Filtering data on joins or to where clause?
Ένα ερώτημα που όλους κάποια στιγμή έχει απασχολήσει και έχει δημιουργήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις είναι το που είναι καλύτερο να βάλω τα φίλτρα μου σε ένα join query, να τα βάλω στο where όπως θα έκανα ή να τα βάλω στο join;
22 Jul 2015
Introduction to Relational Algebra pt3: Joins
Ολοκληρώνοντας την σειρά άρθρων για την σχεσιακή άλγεβρα, θα αναφερθούμε στον ορισμό και την ανάλυση των διάφορων τελεστών join, οι οποίοι παρέχονται στην σχεσιακή άλγεβρα.
13 Jun 2010
Εισαγωγή στον Query Optimizer του SQL Server 2008
Ο Query Optimizer στον SQL Server είναι αυτός που αποφασίζει με ποιο τρόπο (query plan) θα εκτελεστεί το οποιοδήποτε sql statement το οποίο δίνουμε. Επειδή είναι κάτι το οποίο είναι εσωτερικό στη μηχανή του SQL Server, επειδή δεν παρέχει πολλά χαρακτηριστικά, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετοί "τρελλοί" που να ασχολούνται με αυτόν , είναι ίσως από τα λίγα κομμάτια του SQL Server που ακούγονται πολύ αλλά δεν εξηγούνται πολύ.
28 Mar 2012
Data Warehouse Logical Design, How To.
Συνεχίζοντας την σειρά των post που αφορούν την υλοποίηση ενός DW για την κάλυψη των αναγκών μιας BI λύσης θα ασχοληθούμε σε αυτό με τον logical design του DW. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερα post ένα DW είναι ο θεμέλιος λίθος καθώς σε αυτό γίνονται τα ερωτήματα που θα δώσουν τις απαντήσεις σε αυτούς που πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Έτσι αυτό θα πρέπει σαν Νούμερο Ένα Απαίτηση να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να υποστηρίζει γρήγορο διάβασμα (optimized for data read operations).
08 Mar 2020
Don't forget to Indexing Foreign Keys
Στο SQL Server κάθε φορά που δημιουργούμε ένα Primary Key δημιουργείται και ένας index αλλά αυτό δεν γίνεται όταν φτιάχνουμε ένα Foreign Key και θα πρέπει να το δημιουργούμε εμείς ξεχωριστά. Το γιατί και ποιο είναι το όφελος το παρουσιάζω στο άρθρο αυτό.
06 Oct 2016
Row Overflow Pages
Μου αρέσουν οι μαθητές μου να έχουν περιέργεια και ζητάνε περισσότερα για το τι συμβαίνει πίσω από την σκηνή. Αυτό είναι που με κρατάει ζωντανό στο να κάνω αυτό που κάνω. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του μαθήματος η κουβέντα μας είχε φτάσει στα internals της δομή μιας database και όπως έπρεπε να γίνει έγινε αναφορά και στα row overflow pages. Αυτή τη πληροφορία θέλω να μοιραστώ στο άρθρο αυτό.
06 Jan 2019
Cosmos DB Indexes
Όπως σε όλες τις relational databases έτσι και στην Cosmos DB οι indexes έχουν κυρίαρχη θέση καθώς είναι η κηροζίνη των ερωτημάτων και πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς.
07 Sep 2018
How joins works in SQL Server
Αρκετές είναι οι ερωτήσεις που δέχομαι σχετικά με το πως ο SQL Server υλοποιεί τα joins. Σε αυτό το VLOG προσπαθώ εξηγώ το πως με απλά λόγια.
29 Dec 2018
Cosmos DB a NoSQL Database
Η Cosmos DB είναι ένα high-scalable, reliable και secure infrastructure που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των περισσότερων γνωστών και κοινών NoSQL database.
14 May 2020
Azure Synapse Analytics SQL Pool Workload Management
Στο άρθρο αυτό αναλύονται οι τρόποι (παλιός και νέος) με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε workload management στο Azure Synapse SQL pool. Είναι ένα αρκετά μεγάλο άρθρο στην ανάγνωση του αλλά θεωρούμε ότι αναλύει απλά και κατανοητά όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για να υλοποιήσει σωστά αυτό.