Editorial

Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Εύχομαι το newsletter αυτό να σας βρίσκει πρωτίστως με υγεία και λιγότερα προβλήματα.

Είναι αλήθεια ότι είχα αρκετό καιρό να στείλω newsletter και γενικότερα να επικοινωνήσω μαζί σας. Αυτό έγινε από επιλογή καθώς η περίοδος του καλοκαιριού και ειδικά του φετινού δεν προσφέρονταν για μια τέτοιου είδους ενέργεια. Όλοι είμαστε αρκετά πιεσμένοι από την πανδημία και το φετινό καλοκαίρι λειτούργησε σαν βαλβίδα αποφόρτισης μετά την μείωση των μέτρων.

Εύχομαι και ελπίζω να υπήρχε η δυνατότητα αυτής της αποφόρτισης σε όλες και όλους με όποιον τρόπο αυτό μπορούσε να επιτευχθεί.

Παρόλα αυτά όμως οι δραστηριότητες μου στο SQLschool.gr δεν σταμάτησαν. Συνεχίστηκαν κανονικά απλά δεν σας ενημέρωνα για αυτές όπως συνηθίζω να κάνω. Έτσι δεν λάβατε email, δεν είδατε αναρτήσεις στα socials που να αναφερόντουσαν σε αυτές.

Εκτός από το βασικό λόγο της αποφόρτισης ένας ακόμα λόγος ήταν ότι παρατήρησα ότι στα socials το τελευταίο διάστημα υπάρχουν άλλα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρων οπότε οποιαδήποτε ανάρτηση τεχνικού περιεχομένου θα χάνονταν.

Με αυτές τις παραμέτρους επέλεξα να επικοινωνήσω όλα όσα έχω κάνει τους μήνες του καλοκαιριού με ένα θεωρώ χορταστικό newsletter που να περιέχει αυτά. Φυσικά όσοι χρησιμοποιούν RSS feeds (https://www.sqlschool.gr/SiteFeed.aspx και https://www.sqlschool.gr/SiteFeed.aspx?type=rss) για ενημερώνονται έχουν δει άμεσα όλα αυτά αλλά η επανάληψη δεν είναι κάτι κακό.

Όπως θα δείτε υπάρχει αρκετό υλικό και έφτιαξα ακόμα μια ενότητα αυτή των Tips όπου θα μοιράζω με σύντομο τρόπο (2-3 προτάσεις) πληροφορίες που είναι χρήσιμες με σκοπό όπως πάντα την ενημέρωση σας.

Εδώ και 11 χρόνια όλοι εσείς που είστε μέλη της κοινότητας αυτής, και πραγματικά προσωπικά το θεωρώ μεγάλη μου τιμή, γνωρίζεται ότι προσπαθώ να μεταδώσω όσα γνωρίζω μέσα από τις δράσεις που γίνονται. Αυτό φυσικά θα συνεχιστεί, ακόμα και σε πείσμα αυτών που θέλουν να συμβεί το αντίθετο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους για την συμμετοχή και την υποστήριξη της κοινότητας.

Συνεχίζουμε πάντα με την ίδια όρεξη…

Με εκτίμηση

Αντώνιος Χατζηπαυλής

Recent Articles

Investigating the Cost Threshold for Parallelism value

Στο SQL Server υπάρχουν αρκετά configuration settings, ένα από αυτά είναι το Cost Threshold for Parallelism που χρειάζεται να δώσουμε προσοχή.

GREATEST() and LEAST() functions in Azure SQL Database

Μια απαίτηση αρκετών χρόνων υλοποιήθηκε μερικώς στον SQL Server καθώς αυτή την στιγμή είναι μόνο διαθέσιμη στις Azure SQL Databases και αφορά δύο T-SQL functions που υπάρχουν σε άλλα RDBMS εδώ και χρόνια.

Failed to generate a checkpoint in a database

Πρόσφατα κλήθηκα να διορθώσω μια corrupted database με αρκετά μεγάλο αριθμό corrupted pages. Η διαδικασία επιδιόρθωσης ήταν επίπονη και πήρε αρκετές ημέρες αλλά τελικά ολοκληρώθηκε. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ζήτησα να γίνει full backup καθώς τα ήδη υπάρχοντα backups ήταν και αυτά corrupted καθώς περιείχαν τις corrupted pages. Κατά την διάρκεια του full backup όμως εμφανίστηκε ένα νέο μήνυμα λάθους που έλεγε το εξής...

When Min and Max Memory have the same value things are getting worse

Το memory management αλλά και οι ρυθμίσεις για αυτό είναι από το περισσότερο σχολιασμένο θέμα στο SQL Server. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζω να βλέπω στους διάφορους SQL Server που επισκέπτομαι ρυθμίσεις που κάνουν τα πράγματα χειρότερα από το να έχει αφήσει κάποιος τα defaults (που και αυτό δεν είναι σωστό).

Common Alerts that each SQL Server instance must have

Η καθημερινότητα κρύβει εκπλήξεις που θα εμφανιστούν αργότερα και τότε ίσως τα πράγματα να είναι χειρότερα από την στιγμή που η έκπληξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Για αυτό κάθε DBA που μισεί τις δυσάρεστες εκπλήξεις και ιδιαίτερα αυτές που έρχονται από το παρελθόν πρέπει να κάνει με κάποιο τρόπο τον SQL Server να του μιλάει.

What is the Lock Page in Memory, When and How I enable it

Lock Pages in Memory (LPIM) είναι η δυνατότητα που δίνεται απο τα Windows και η οποία αποτρέπει το paging της virtual memory στο δίσκο. Αυτό το επιτυχάνει καθώς "κλειδωνει" τα δεδομένα αυτά στην φυσική μνήμη και όταν υπάρχει το φαινόμενο που ονομάζουμε memory pressure αυτά δεν γίνονται paging στο δίσκο.

In which pages (data or index) are my table data stored?

Η γνώση των internals στο SQL Server όπως πολλές φορές έχω αναφέρει είναι σημαντική γιατί έτσι μπορείς να σχεδιάσεις καλύτερα το database schema, να γράψεις καλύτερα queries ή διαδικασίες και φυσικά να μπορείς να κάνεις καλύτερο troubleshooting. Σε αυτό το άρθρο θα κατέβουμε για τα καλά το πάτο του βαρελιού καθώς θα κατανοήσουμε το πως ο SQL Server αντιμετωπίζει αυτά που του ζητάμε.

SQL Server Allocation Units

Συνεχίζοντας την "κατάδυση" μας στα SQL Server internals σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα Allocation Units τα οποία μπορούμε να δούμε με την χρήση της DMV sys.allocation_units.

How SQL Server find free pages - The importance of Page Free Page(s) (PFS)

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση μας στα SQL Server internals και στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε την Page Free Space (PFS), την χρήση της και την σημασία της σε κάθε data file που υπάρχει στην εκάστοτε database.

Explain Ghost Records in SQL Server

Κάθε φορά που εκτελούνται delete operations τα rows δεν διαγράφονται άμεσα αλλά χαρακτηρίζονται σαν rows προς διαγραφή και η ονομασία που έχει δοθεί σε αυτά είναι ghost(ed) records και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα internals τους.

sp_indexdetails – Get index details and internals

Από τα θέματα που είναι σημαντικά και φυσικά έχουν απασχολήσει και θα συνεχίσουν να πράττουν αυτό είναι οι indexes και τα statistics αυτών. Αρκετός είναι επίσης και ο χρόνος που δαπανάμε για κάνουμε monitoring και optimizing αυτούς χρησιμοποιώντας τα εργαλεία όπως τα DMVs/DMFs.

The GOTO statement in SQL Server

Το να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο ήταν μια προσωπική πρόκληση. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις μιας και το GOTO statement έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον. Όμως δεν έχω καμία διάθεση ή πρόθεση να μπω σε αυτές.

Recent SQL Nights

Query Store in SQL Databases

Σε αυτό το SQL Night μιλάμε για το Query Store και πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις databases.

Evaluate the configuration of your SQL Server for best practices

Σε αυτό το SQL Night μιλάμε για πως μπορούμε να ελέγχουμε το SQL Server instance μας αν ακολουθεί τα best practices.

Demystifying-Power BI Datasets

When it comes to Power BI datasets, there are often many questions. Like, isn’t DirectQuery and Live Connection the same thing? What’s the difference between a local and remote model? What is chaining?

Azure SQL Database Ledger – Bringing the security of Blockchains to SQL

Azure SQL Database Ledger eliminates the additional cost, complexity, and performance overhead of decentralized Blockchains, providing integrity protection in a fully managed and familiar SQL environment. It provides strong security guarantees while maintaining the power, performance and large feature-set of Azure SQL Database. In this session, we will talk about the Ledger technology, provide use cases where it is applicable but also describe technical details about the design and the performance of the system. Join us to learn everything about this industry-first technology that was just released in Azure SQL DB!

Recent Tips

Execution Results of DBCC CHECKDB on master database

Κάθε φορά που εκτελούμε την DBCC CHECKDB στην master database (database_id=1) γίνεται DBCC CHECKDB και στην resource database (database_id=32767) για αυτό και στο αποτέλεσμα της DBCC CHECKDB θα δείτε και τις δύο databases

Recent Precentations

Lambda Architecture in Azure Data Engineering

Global Azure 2021
Athens Apr 17, 2021

Recent News

Cumulative Update #11 for SQL Server 2019 RTM

The 11th cumulative update release for SQL Server 2019 RTM is now available for download at the Microsoft Downloads site.

Cumulative Update 12 for SQL Server 2019

The 12th cumulative update release for SQL Server 2019 RTM is now available for download at the Microsoft Downloads site.

Cumulative Update 25 for SQL Server 2017

The 25th cumulative update release for SQL Server 2017 RTM is now available for download at the Microsoft Downloads site.

Cumulative Update 17 for SQL Server 2016 SP2

The 17th cumulative update release for SQL Server 2016 SP2 is now available for download at the Microsoft Downloads site.

Download SQL Server Management Studio (SSMS) 18.9.2

SSMS 18.9.2 is the latest general availability (GA) version. If you have a previous GA version of SSMS 18 installed, installing SSMS 18.9.2 upgrades it to 18.9.2.

Download Azure Data Studio 1.31.1

Azure Data Studio 1.31.1 is the latest general availability (GA) version.