Editorial

Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες έφεραν τα πάνω κάτω στο σπίτι, στην δουλειά, στις ανθρώπινες επαφές και στις σχέσεις μας. Πολλά άλλαξαν στην ζωή όλων μας.

Το θετικό σε όλο αυτό είναι ότι καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε όσο καλύτερα γίνονταν. Σίγουρα υπάρχουν παρενέργειες που θα μας αγγίξουν όλους αλλά όπως λέμε «μαθημένα τα βουνά στα χιόνια». Εύχομαι να μας αγγίξουν το δυνατόν λιγότερο.

Όλο αυτό το διάστημα δείξαμε σαν κοινότητα μια εξαιρετική συμπεριφορά, προσπαθώντας να κάνουμε τις δύσκολες αυτές στιγμές όσο καλύτερες γίνονταν. Στην περίοδο του lockdown διοργανώθηκαν δυο θεωρώ εξαιρετικά events από τους Έλληνες MCT και MVP με αρκετά ενδιαφέρον περιεχόμενο το οποίο μπορείτε να βρείτε στα facebook groups που έχουν δημιουργηθεί https://www.facebook.com/groups/greekmctsug και https://www.facebook.com/groups/greekmvpsug.

Η δικιά μας κοινότητα προσπάθησε να κάνει και έκανε, ότι καλύτερο γίνονταν διοργανώνοντας περισσότερα SQL Nights αλλά και γράφοντας περισσότερα άρθρα.

Σε αυτό το newsletter μπορείτε να δείτε όλα αυτά που έχουν γίνει το συγκεκριμένο διάστημα που ίσως να διέφυγαν της προσοχής σας. Η υπόσχεση η δικιά μου είναι ότι θα συνεχίσω να κάνω ότι κάνω γιατί εσείς το ζητάτε.

Η κοινότητα του SQLschool.gr χρειάζεται όμως την συνδρομή σας, τόσο στο να προτείνετε θέματα για ανάπτυξη που θέλετε να συμπεριληφθούν στα άρθρα μας και στα SQL Nights, όσο και να διαδώστε την ύπαρξη της και σε άλλους. Η δύναμη των πολλών είναι σημαντική στο να μπορούμε να ανοίγουμε πόρτες που μας θα δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα.

Με όλη αυτή την κατάσταση δεν μπορέσαμε να διοργανώσουμε το επόμενο SQL Saturday. Προσπαθώ να το διοργανώσω αρχές φθινοπώρου είτε παραδοσιακά με φυσική παρουσία είτε virtual. Θα σας ενημερώσω όταν έχω θετικά νέα.

Η κατάσταση αυτή έφερε και θετικά πράγματα όπως ότι αρκετοί φίλοι από το εξωτερικό έχουν εκφράσει την επιθυμία να μιλήσουν σε κάποιο SQL Night. Ήδη στο επόμενο SQL Night θα φιλοξενήσουμε το Peter Myers που θα μας μιλήσει για Paginated Reports στο Power BI. Δείτε την αντίστοιχη πρόσκληση στο SQLschool.gr. Δεν φτάνει να κάνετε μόνο εγγραφή θα πρέπει να είτε παρόν στο συγκεκριμένο event. O μεγάλος αριθμός συμμετοχής να ξέρετε ότι φέρνει περισσότερους ξένους ομιλητές να εκδηλώσουν επιθυμία να μιλήσουν.


Με εκτίμηση
Αντώνιος Χατζηπαυλής

Recent Articles

A lazy man solution

Είναι γνωστό ότι το βράδυ έρχονται οι καλύτερες ιδέες σε όλους όσους ασχολούνται με την πληροφορική και ειδικά σε όσους από εμάς γράφουμε κώδικα. Τριάντα και χρόνια που κάνω αυτή δουλειά δεν έχω βρει τους λόγους που γίνεται αυτό.

Don't forget to Indexing Foreign Keys

Στο SQL Server κάθε φορά που δημιουργούμε ένα Primary Key δημιουργείται και ένας index αλλά αυτό δεν γίνεται όταν φτιάχνουμε ένα Foreign Key και θα πρέπει να το δημιουργούμε εμείς ξεχωριστά. Το γιατί και ποιο είναι το όφελος το παρουσιάζω στο άρθρο αυτό.

What the acronyms in SQL Server means?

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ερωτηθεί τι σημαίνουν τα αρχικά που συνήθως συνοδεύουν την έκδοση του SQL Server για αυτό και αποφάσισα να γράψω το παρακάτω άρθρο.

How to discover nested views

Για όσους θυμούνται από το δημοτικό το Ανθολόγιο και το κείμενο του Δ. Ψαθά, "Η τσάντα και το τσαντάκι" που υπήρχε σε αυτό πιθανώς θα γελάσουν, και καλά θα κάνουν

How Clustered Index keeps key order in a page

Όπως όλοι γνωρίζεται όταν υπάρχει clustered index στο table τα δεδομένα τοποθετούνται στην σειρά με βάση το field/key που έχει χρησιμοποιηθεί για τον clustered index, όμως πόσο αλήθεια είναι αυτό.

Backup και Restore SQL Database on Azure Blob Storage using PowerShell

Το άρθρο απευθύνεται τόσο σε έμπειρους DBA/ΙΤ Pro οσο και σε άτομα που δεν είναι τοσο εξοικειωμένα με το Azure Cloud και τo PowerShell Scripting

Which Evaluation Method supports each Facet?

Τα policies είναι οι συνθήκες που θέλουμε να ελέγξουμε (conditions) που εφαρμόζονται πάνω σε facets και τα οποία είναι groups από properties συγκεκριμένων targets/objects που εφαρμόζεται η εκάστοτε πολιτική.

Encrypting SQL Server Backup & Restore with Certificate

Στην σημερινή εποχή η ασφάλεια των δεδομένων είναι και πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για κάθε DBA/IT Pro.

Investigating a specific query performance in stored procedure

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις έχουμε μια stored procedure και διαπιστώνουμε μέσα σε αυτή ότι κάποιο query έχει προβλήματα απόδοσης. Μάλιστα το συγκεκριμένο query δέχεται σαν παραμέτρους κάποιες από τις παραμέτρους που η stored procedure δέχεται.

How to setup a Clusterless SQL Server 2017 Availablity Group

Σε αυτό το άρθρο βλέπουμε ένα Step by step οδηγό για την εγκατάσταση ενός Clusterless SQL Server 2017 Availablity Group

What is the Azure Private Link?

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο Azure Private Link ,ποια είναι τα πλεονεκτηματά του συγκεκριμένου Service και ποιές οι διαφορές του με το Azure Service Endpoint .

Auditing my SQL Server instance Surface Area Configuration

Στο SQL Server υπάρχουν αρκετά features που αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά υπάρχει η πιθανότητα να μας δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας και είναι από τα πρώτα πράγματα που ελέγχω όταν καλούμαι να εκτελέσω ένα SQL Server Security Assessment.

How to configure a SQL Server instance to listen on multiple TCP Ports

Σαν γενικότερη αρχή έχουμε το να μην βγάζουμε ένα SQL Server instance στο internet. Αυτό όμως μπορεί να πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε σήμερα με την πανδημία. Αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο τουλάχιστον ας το κάνουμε σωστά.

SQL Server and Azure SQL Database Permissions poster

Ένα poster στο οποίο εύκολα γίνεται κατανοητή η συσχέτιση μεταξύ permissions και roles.

Missing Values – Get the last non-null value

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πάρουμε το τελευταίο non null value μέσα σε ένα group εγγραφών με δεδομένη τη διάταξη τους.

Azure Synapse Analytics SQL Pool Workload Management

Στο άρθρο αυτό αναλύονται οι τρόποι (παλιός και νέος) με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε workload management στο Azure Synapse SQL pool. Είναι ένα αρκετά μεγάλο άρθρο στην ανάγνωση του αλλά θεωρούμε ότι αναλύει απλά και κατανοητά όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για να υλοποιήσει σωστά αυτό.

Count words in a string variable or table column

Σε αυτό το άρθρο παρέχουμε μια user defined function με την οποία μπορούμε να αριθμήσουμε το πλήθος των λέξεων που υπάρχει σε ένα string variable ή table field, με θεωρούμε αρκετά βέλτιστο τρόπο.

Convert a Number to Time

Η προγραμματιστική λογική είναι εξαιρετική αρκεί να ακολουθεί το χρυσό κανόνα της απλότητας.

Update Top(N) in SQL Server and Azure SQL Database

Σε αυτό το άρθρο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε UPDATE TOP(N) σε SQL Server & Azure SQL Database.

Get Month and Day name in a different language

Υπάρχουν φορές που κάποιος θέλει να εμφανίζεται το λεκτικό του μήνα ή της ημέρας στην γλώσσα που επιθυμεί. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιους τρόπους και έχω δει και χρησιμοποιήσει πολλούς, αλλά θα μιλήσω μόνο για δύο στο άρθρο αυτό καθώς οι άλλοι προσδίδουν περισσότερη πολυπλοκότητα στο κώδικα που πρακτικά δεν αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους.

Recent SQL Nights

Exploring T-SQL Anti-Patterns

Η έκρηξη της ανάγκης επεξεργασίας δεδομένων έχει οδηγήσει ακόμα περισσότερους στο να γράφουν queries. Σε αυτό το SQL Satruday Night θα δείξουμε ποιά είναι anti-patterns και που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσουν

Authoring DAX Queries

Σε αυτό το SQL Night δείχνουμε το πως μπορούμε να γράψουμε DAX queries.

Using Policy-Based Management

Σε αυτό το SQL Night μιλάμε για το Policy-Based Management. Ένα feature που κάθε DBA πρέπει να γνωρίζει αν θέλει να έχει τον έλεγχο του SQL Server instance του.

Recent Precentations

Building Diagnostic Queries Using DMVs and DMFs

Η παρουσίαση μου στο Greek MVPs in Action virtual event

Introduction to DAX Language

Η παρουσίαση μου στο Greek MCTs in Action Virtual Event

Loading Data to Azure SQL DW (Synapse SQL Pool)

My presentation at Global Azure Greece, Apr 25, 2020

Recent News

Cumulative Update #3 for SQL Server 2019 RTM

Επειδή το CU2 δημιουργούσε ένα πρόβλημα στο SQL Server Agent service άμεσα βγήκε το CU3.

Cumulative Update #4 for SQL Server 2019 RTM

The 4th cumulative update release for SQL Server 2019 RTM is now available for download at the Microsoft Downloads site

SQL Server Management Studio 18.5 is now generally available

Today, we’re sharing the release of SQL Server Management Studio (SSMS) 18.5. We have some feature updates as well as important behind the scenes updates.

Power BI Service and Mobile February and March 2020 feature summary

Αυτό που περιμέναμε καιρό τώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είναι γεγονός. Σε αυτή την έκδοση είναι διαθέσιμο το πολυποθητό Incremental Refresh για τους PRO users

The April 2020 release of Azure Data Studio is now available

Azure Data Studio is a multi-database, cross-platform desktop environment for data professionals using the family of on-premises and cloud data platforms on Windows, MacOS, and Linux.

Azure SQL Edge - Private Preview

Azure SQL Edge runs on ARM and Intel architecture and brings the most secure Microsoft SQL engine to the edge. By running the same Microsoft SQL database engine both on-premises and in the cloud, you now only need to develop your applications once and deploy anywhere across the edge, your datacenter, and Azure.

Free eBook about SQL Server on Azure Virtual Machines

Grab this free ebook for SQL Server on Azure Virtual Machines

SQL Server Integration Services (SSIS) DevOps Tools in preview

SSIS DevOps Tools includes SSIS Build task, SSIS Deploy release task, and SSIS Catalog Configuration task.SSIS Build task supports building dtproj files in project deployment model or package deployment model.

The May 2020 release of Azure Data Studio is now available

The May release of Azure Data Studio is now available