Overview
Εδώ και περίπου δυο μήνες ο SQL Server 2016 είναι διαθέσιμος και αρκετοί έχουν αρχίζει και τον χρησιμοποιούν ή θα αρχίσουν να τον χρησιμοποιούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστή στην παράδοση η Microsoft σχεδόν αμέσως με την επίσημη εμφάνιση του προϊόντος έκανε διαθέσιμα τόσο τα σεμινάρια όσο και τις πιστοποιήσεις που το αφορούν.

Αρκετές αλλαγές υπάρχουν σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση τόσο στα σεμινάρια όσο και στις πιστοποιήσεις.

Ας ξεκινήσουμε από τα σεμινάρια.

Courses
Αρκετές αλλαγές υπάρχουν σε αυτά που αφορούν τόσο την ύλη όσο και την χρονική διάρκεια.

Νέα εντελώς σεμινάρια προστέθηκαν με αρκετά ενδιαφέρον περιεχόμενο. Κάποια από αυτά είναι ήδη αγαπημένα μου και περιμένω πως και πως να τα διδάξω.

Ας πάρουμε όμως με την σειρά.


Σημείωση: Σε κάθε σεμινάριο κάνοντας click στη περιγραφή του μπορείτε να δείτε αναλυτική περιγραφή για αυτό όπως επίσης την θεματολογία που αυτό καλύπτει αλλά και τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του.


10985 - Introduction to SQL Database

Ένα σεμινάριο που έλειπε καθώς αρκετοί που θέλουν να ασχοληθούν με τις databases δεν έχουν τις απαραίτητες αρχικές γνώσεις. Επίσης αρκετοί που ήδη ασχολούνται ήδη με αυτές δεν γνωρίζουν βασικές αρχές σχεδιασμού στις databases. Αν και εισαγωγικό σεμινάριο είναι αρκετά ενδιαφέρον και πιστεύω ότι δεν πρέπει κάποιος να το παραλείψει επειδή γνωρίζει το αντικείμενο.

20761 - Querying Data with Transact-SQL

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω "κλασσικό". Σκοπός του είναι να δείξει την T-SQL language και το κάνει αρκετά καλά. Εστιάζει στα βασικά θέματα της T-SQL αλλά είναι πραγματικά αυτό που πρέπει για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει αλλά και για κάποιον που ήδη γνωρίζει κάποια.

20762 - Developing SQL Databases

Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε αυτούς που έχουν το ρόλο του Database Developer αλλά και του Database Administrator. Αναλύει σε μεγάλο βαθμό θέματα που αφορούν design, Indexes, In-Memory, Views, Stored Procedures, Triggers, User defined functions, CRL Integration, XML, Spatial Data, Blob κλπ.

20764 - Administering a SQL Database Infrastructure

Ακόμα ένα "κλασσικό" σεμινάριο το οποίο σαν σκοπό έχει δείξει θέματα που αφορούν το καθημερινό administration μιας υποδομής SQL Server. Αυτά τα θέματα είναι Security, Auditing, Backup and Restore, Automation, Monitoring and Troubleshooting.

20765 - Provisioning SQL Databases

Μέχρι τώρα η εγκατάσταση του SQL Server ήταν κάποια κεφάλαια στο αντίστοιχο σεμινάριο του administration. Επιτέλους έγινε ξεχωριστό σεμινάριο καθώς η σημασία του να στήσεις σωστά τον SQL Server είναι κάτι πρέπει να μαθαίνεται σωστά. Αυτό το σεμινάριο δεν υπήρχε μέχρι τώρα και έχει γίνει ένα από αγαπημένα μου σεμινάρια.

20767 - Implementing a SQL Data Warehouse

Ένα σεμινάριο που εδώ και χρόνια είναι από αυτά που με χαρά διδάσκω. Ο λόγος είναι απλός. Δείχνει πως πρέπει να σχεδιάζουμε ένα data warehouse και πως αυτό μπορούμε να το γεμίσουμε με δεδομένα κάνοντας χρήση των Integration Services. Επίσης δείχνει θέματα που αφορούν data cleansing and deduplication με την χρήση των Data Quality Services και Master Data Services.

20768 - Developing SQL Data Models

Σε αυτό το σεμινάριο παρουσιάζονται θέματα BI δηλαδή πως να δημιουργούνται μοντέλα είτε Multi-dimensional είτε Tabular και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τα Analysis Services. Δείχνει επίσης MDX and DAX queries. Τέλος αναφέρετε σε θέματα που αφορούν data mining / predictive analysis.

10990 - Analyzing Data with SQL Server Reporting Services

Στο SQL Server 2016 τα Reporting Services μετά από αρκετές εκδόσεις υπέστησαν μεγάλες αλλαγές. Σε αυτό το σεμινάριο παρουσιάζονται όλες αυτές οι αλλαγές πέρα από τα βασικά πράγματα τα οποία χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για δημιουργήσει reports.

10989 - Analyzing Data with Power BI

Ένα από τα ωραιότερα εργαλεία για ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων είναι το Power BI. Στο σεμινάριο αυτό παρέχεται η γνώση που κάποιος χρειάζεται ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει έργα με το Power BI.

10986 - Updating your skills to SQL Server 2016

Για αυτούς που έχουν αρκετά καλή γνώση του SQL Server και θέλουν να μάθουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά που έχουν έρθει στην έκδοση του SQL Server 2016 το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουν.

10987 - Performance Tuning and Optimizing SQL Databases

Ίσως το περισσότερο αγαπημένο σεμινάριο είναι αυτό καθώς πραγματικά έρχεται να δώσει γνώσεις και απαντήσεις σε θέμα απόδοσης και λύσης αυτών.

Certifications
Στο SQL Server υπάρχουν δύο βασικά επίπεδα πιστοποιήσεων αυτό του MCSA και αυτό του MCSE. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι MCSA είναι για συγκεκριμένη έκδοση ενώ το MCSE είναι γενικότερο για την τεχνολογία.

Στο MCSE δεν υπάρχουν ακόμα αλλαγές και δεν νομίζω ότι θα δούμε σύντομα αλλά πιστεύω ότι κάτι θα έχουμε με το νέο έτος. Συνεχίζει να έχει τα δύο tracks που υπήρχαν δηλαδή Data Platform και Business Intelligence.

Αλλαγές όμως έχουμε στο MCSA για τον SQL 2016 καθώς πλέον υπάρχουν σε αυτό τρία διαφορετικά tracks σε σχέση με το ένα και μοναδικό που υπήρχε μέχρι τώρα και αυτά είναι:

MCSA: SQL 2016 - Database Development

MCSA: SQL 2016 - Database Administration

MCSA: SQL 2016 - Database Business Intelligence DevelopmentΘα πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των εξετάσεων αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνο να γίνει αυτό.