sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

What you must know about official training and certification in SQL Server 2012 and 2014

Antonios Chatzipavlis
Thursday 08 January 2015

Εδώ και αρκετό καιρό έχω γίνει αποδέκτης αρκετών ερωτήσεων σχετικά με τα σεμινάρια της Microsoft για τον SQL Server και συγκεκριμένα για τις εκδόσεις του 2012 & 2014. Οι ερωτήσεις αφορούν θέματα περιεχομένου και πιστοποίησης.

Πιστοποίηση

Από τον Απρίλιο του 2014 έχει ανακοινωθεί ότι οι εξετάσεις έχουν ενημερωθεί με την ύλη για τον SQL Server 2014 αλλά δεν έχουν αλλάξει όνομα οι τίτλοι των πιστοποιήσεων. Με απλά λόγια η πιστοποίηση του MCSA:SQL Server 2012 παραμένει όπως είναι σαν όνομα και σαν ύλη δεν περιέχει ερωτήσεις για τον 2014 αλλά εάν θέλεις να αποκτήσεις τις MCSE θα ερωτηθείς και για τον 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν θα προσφερθεί πιστοποίηση MCSA:SQL Server 2014.

Για τις ανώτερες πιστοποιήσεις του MCSE: Data Platform & MCSE: Business Intelligence που έτσι και αλλιώς δεν είναι για συγκεκριμένη έκδοση, οι εξετάσεις έχουν ενημερωθεί και περιέχουν ύλη από τον SQL Server 2014.  Όσοι τις έχουν ήδη αποκτήσει θα ερωτηθούν για τον SQL Server 2014 όταν θα χρειαστεί να δώσουν την εξέταση για την ανανέωση της πιστοποίησης τους που όπως είναι γνωστό γίνεται κάθε τρία χρόνια από την αρχική πιστοποίηση. Όσοι θα προσπαθήσουν να τις αποκτήσουν για πρώτη φορά θα ερωτηθούν με βάση την ύλη και για τον SQL Server 2014.

Με βάση τα παραπάνω όσοι θέλουν να πιστοποιηθούν καλό είναι να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του SQL Server 2014.

Περιεχόμενο

Αυτό όμως που έχει αρκετά ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο των σεμιναρίων και θα προσπαθήσω να το περιγράψω όσο απλά γίνεται.

Θα πρέπει να επισημάνω όμως από την αρχή ότι ο SQL Server 2014 περιέχει όλα όσα υπάρχουν στον SQL Server 2012 συν τα επιπλέον. Θεωρώ λοιπόν, μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι, ότι καλύτερο είναι να παρακολουθήσει κανείς τα σεμινάρια για τον SQL Server 2014 μιας και θα έχει την πλήρη εικόνα και για τις δύο αυτές εκδόσεις.

Σε κάποια σεμινάρια μεταξύ των εκδόσεων οι αλλαγές είναι μικρές, κυρίως λόγω του περιεχομένου που το σεμινάριο διαπραγματεύεται. Σε κάποια άλλα οι αλλαγές είναι σημαντικές και σε κάποια έχει αλλάξει ουσιαστικά το περιεχόμενο (και αυτά έχουν γίνει πλέον και τα αγαπημένα μου).

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.Για την οικονομία του χρόνου της ανάγνωσης σας θα αναφερθώ στα σεμινάρια του SQL Server 2014 σαν τίτλους και θα επισημάνω τις αλλαγές σε σχέση με τα σεμινάρια του SQL Server 2012.

20461C – Querying Microsoft SQL Server

Το σεμινάριο αυτό είναι το πρώτο της σειράς και αφορά την T-SQL και το πως κάνουμε queries στα δεδομένα μας. Το αντίστοιχο του SQL Server 2012 ήταν το 10774A.

Η διαφορά μεταξύ των δύο σεμιναρίων είναι ότι στο 20461C υπάρχει πλέον ένα νέο κεφάλαιο που αφορά τα DML statements (INSERT, UPDATE, DELETE) κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο προηγούμενο. Επίσης το κεφάλαιο που έκανε μια εισαγωγή στο Azure στο 10774Α δεν υπάρχει καθώς δεν περιείχε θεματολογία που αφορούσε τον SQL Server και το θέμα αυτό έχει πλέον μεταφερθεί σε άλλο σεμινάριο όπου και παρουσιάζεται διεξοδικά.

Την αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου μπορείτε να την δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20461/details

20462C - Administering Microsoft SQL Server 2014 Databases

Το σεμινάριο αυτό είναι όπως και ο τίτλος του λέει για το administration του SQL Server. Θεωρώ το συγκεκριμένο σεμινάριο αρκετά σημαντικό καθώς περιέχει τα βασικά πράγματα που πρέπει ένας DBA να υλοποιεί στην καθημερινότητα του όπως installation, configuration, create databases, backup, restore, monitoring & tracing, security, encryption & auditing, automation.

H ύλη του συγκεκριμένου σεμιναρίου έχει αναθεωρηθεί σε σχέση το αντίστοιχο σεμινάριο του SQL Server 2012 το 10775A με σκοπό να δοθεί περισσότερος χρόνος σε θέματα που είναι ουσιαστικά όπως το monitoring, αλλά και για να δοθεί χώρος για θέματα όπως το encryption.

Πλέον είναι ένα σεμινάριο 13ων modules σε σχέση με τα 20 modules του προκατόχου του χωρίς όμως να λείπει κάτι. Απλά έχει γίνει μια καλύτερη κατανομή της ύλης και τα μη ουσιαστικά έχουν πλέον φύγει.

Προσωπικά μου αρέσει η νέα διάρθρωση της ύλης την οποία μπορείτε να δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20462/details

20463C - Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2014

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι από τα αγαπημένα μου καθώς σε αυτό μαθαίνει κανείς το να σχεδιάζει σωστά ένα Data Warehouse αλλά και να το γεμίζει σωστά με την χρήση των SQL Server Integration Services. Είναι το ίδιο σε διάρθρωση περιεχομένου με το αντίστοιχο 10777Α του SQL Server 2012 καθώς δεν υπάρχουν major αλλαγές στα SSIS μεταξύ των δύο εκδόσεων αλλά έχει δοθεί περισσότερο βάρος στο incremental update του DW μέσω ETL.

Την αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου μπορείτε να την δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20463/details

20464C - Developing Microsoft SQL Server 2014 Databases

Το σεμινάριο αυτό εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αυτό που αφορά το programming στον SQL Server.

Πρόκειται για μια παντελώς νέα διάρθρωση της ύλης του προκατόχου του 10776Α του SQL Server 2012 που εστιάζει στον σχεδιασμό μια βάσης και των πινάκων της αλλά και σε θέματα όπως indexing, constrains, views, stored procedures, triggers. Η νέα προθήκη είναι για το In-Memory OLTP το γνωστό σε όλους με την ονομασία Hekaton.

Την αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου μπορείτε να την δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20464/details

20465C - Designing a Data Solution with Microsoft SQL Server 2014

Επιτέλους το σεμινάριο που έλειπε από τον SQL Server 2012!!!, καμία σχέση με τον αντίστοιχο κωδικό σεμιναρίου που υπήρχε (20465Β).

Τα θέματα που έχει είναι αυτά που κάθε DBA που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να γνωρίζει μετά από τα βασικά που δίνονται με το 20462C. Θέματα όπως advanced monitoring, cloud databases & SQL server Azure VMs, Clustering, Availability groups, Replication.

Θεωρώ ότι είναι το σεμινάριο που πρέπει οπωσδήποτε ένας DBA να παρακολουθήσει και μπορείτε να δείτε την ύλη του στο http://www.sqlschool.gr/courses/20465C/details

20466C - Implementing Data Models and Reports with Microsoft SQL Server 2014

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν να μάθουν να υλοποιούν BI Λύσεις χρησιμοποιώντας τα SQL Server Analysis Services και reporting με τα SQL Server Reporting Services. Αποτελεί διάδοχο του 10778Α και έχει σημαντικές αλλαγές στην διάρθρωση της ύλης του.

Είναι αρκετά τεχνικό σεμινάριο και πιεστικό καθώς προσπαθεί μέσα από την ύλη του να δείξει όσα περισσότερα για τα Analysis Services (Multi-dimension & tabular) , Reporting Services και πως όλα αυτά μπορούν να δεθούν με τον SharePoint. Ωραίο σεμινάριο… απλά μετά θα πρέπει κάποιος να κάτσει και να ασχοληθεί πραγματικά με το αντικείμενο.

Προσωπικά θα ήθελα να είναι δύο ξεχωριστά σεμινάρια ένα για Analysis και ένα για Reporting.

Την αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου μπορείτε να την δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20466C/details

20467C - Designing Self-Service Business Intelligence and Big Data Solutions

Ακόμα ένα σεμινάριο που έλειπε από τον SQL Server στο ΒΙ κομμάτι του. Αρκετά ιδιαίτερο σεμινάριο καθώς μπορεί να το παρακολουθήσει ένας BI Developer, ένας Business Analyst, ένας Information Worker.

Πραγματεύεται το Self-Service BI και έτσι δείχνει πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με το Excel, όπως PowerPivot, Power Query, Power Map.

Επίσης δείχνει το πως μπορείς να πάρεις δεδομένα από πηγές όπως Azure Marketplace. Δείχνει το πώς μπορείς να μοιράζεις την δουλειά σου με άλλους κάνοντας χρήση του Power BI for Office 365.

Τέλος μιλάει για Big Data (HDInsight, Pig, Hive) που είναι ίσως το δύσκολο σημείο για να το παρακολουθήσει ένας Αναλυτής ή Information Worker.

Θεωρώ το σεμινάριο αυτό αρκετά καλό για αυτούς που δεν είναι «τεχνικοί» και που γνωρίζουν τι σημαίνει ΒΙ και θέλουν να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις χρησιμοποιώντας το εργαλείο που ξέρουν δηλαδή το EXCEL!

Την αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου μπορείτε να την δείτε στο http://www.sqlschool.gr/courses/20467C/details

Επίλογος

Ελπίζω να σας έδωσα την εικόνα γύρω από την επίσημη εκπαίδευση του SQL Server. Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση αφήστε το σχόλιο σας σε αυτό το post παρακάτω ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν resource για τους μελλοντικούς αναγνώστες.

Παρακαλώ πολύ για αυτό μην αφήσετε το σχόλιο σας στα διάφορα socials που θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Ευχαριστώ

/*antonch*/

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Episode

Task Flows in Microsoft Fabric

image

More Episodes...

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2025 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.