Ένας DBA στην καθημερινότητα του χρειάζεται να διαβάζει αρκετές φορές τα logs που ο SQL Server παράγει είτε για το ίδιο το SQL Server service είτε για το SQL Server Agent service.
Φυσικά και υπάρχει γραφικό περιβάλλον που μπορεί εύκολα κανείς να κάνει αυτό. Υπάρχει όμως και μη γραφικός τρόπος που διευκολύνει περισσότερο, κατά την γνώμη μου, στην ανάγνωση των logs ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν μεγάλο όγκο από καταχωρήσεις.
Από τον SQL Server 2005 και μετά έχουμε στην διάθεση μια stored procedure, δυστυχώς ακόμα και σήμερα παραμένει ακόμα undocumented. Αυτό δεν μας εμποδίζει σε τίποτα να την χρησιμοποιούμε καθώς είναι ασφαλής, αλλά και αρκετά τεκμηριωμένη στον ιστό.
The sp_readerrorlog
Η stored procedure αυτή είναι η sp_readerrorlog. Μπορεί οποιοσδήποτε έχει τα απαραίτητα δικαιώματα μπορεί να εκτελέσει την sp_helptext και να δει τον κώδικα της συγκεκριμένης procedure.
-- call example
exec sp_readerrorlog 0,1;
go
-- view code
exec sp_helptext 'sp_readerrorlog';
go
-- sp_readerrorlog code
create proc sys.sp_readerrorlog(
@p1 int = 0,
@p2 int = NULL,
@p3 nvarchar(4000) = NULL,
@p4 nvarchar(4000) = NULL)
as
begin
if (not is_srvrolemember(N'securityadmin') = 1)
begin
raiserror(15003,-1,-1, N'securityadmin')
return (1)
end
if (@p2 is NULL)
exec sys.xp_readerrorlog @p1
else
exec sys.xp_readerrorlog @p1,@p2,@p3,@p4
end
Παρατηρώντας τον κώδικα της θα δούμε ότι δέχεται τέσσερεις παραμέτρους οι οποίες είναι
@p1 int : To error log που θέλουμε να διαβάσουμε. Μηδέν (0) είναι το τρέχων log του SQL Server Service. Οποιοδήποτε άλλος αριθμός αναφέρεται στα archives των logs. H default τιμή είναι μηδέν.
@p2 int : Ορίζει το service του οποίου το ή τα log(s) θέλουμε να διαβάσουμε. Η τιμή 1 ή NULL σημαίνει ότι θα θέλουμε τα logs του SQL Server service και 2 του SQL Server Agent service
@p3 nvarchar(4000) : Χρησιμοποιείται σαν φίλτρο αποτελεσμάτων. Πχ Θέλουμε να δούμε τα logs για μια συγκεκριμένη database, βάζουμε το όνομα της και έτσι θα πάρουμε ότι καταγραφές περιέχουν αυτό.
@p4 nvarchar(4000) : Και αυτό είναι φίλτρο αποτελεσμάτων που φιλτράρει περισσότερο τα αποτελέσματα του πρώτου φίλτρου. Έχει τη λογική AND.
The xp_readerrorlog
Οι περισσότερο παρατηρητικοί θα έχουν ήδη εντοπίσει ότι η sp_readerrorlog ουσιαστικά καλεί την xp_readerrorlog. Μια extended stored procedure που και αυτή είναι undocumented.
Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι η extended stored procedure παίρνει περισσότερες παραμέτρους.
Οι πρώτες τέσσερεις οι ίδιες που έχουν αναφερθεί και παραπάνω και
@p5 datetime : Από ημερομηνία
@p6 datetime : Έως ημερομηνία
@p5 nvarchar : Ταξινόμηση κατά αύξουσα ('asc') ή φθίνουσα ('desc') σειρά στην ημερομηνία
The xp_enumerrorlogs
Επικουρικά χρησιμοποιούμε και την xp_enumerrorlogs η οποία σαν παράμετρο παίρνει 1 ή ΝULL για τα SQL Server services logs ή 2 για τα SQL Server Agent logs και επιστρέφει λίστα με όλα τα αρχεία που αποτελούν τα logs με την ημερομηνία που έχουν αλλαχθεί και το μέγεθος τους
/*antonch*/