sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

SQL Server What Else?

Antonios Chatzipavlis
Thursday 17 November 2016

Χθες ήταν μια σημαντική ημέρα για τον SQL Server καθώς στο CONNECT(); //2016 ανακοινωθήκαν δύο εξαιρετικής σημασίας πράγματα. Το πρώτο αφορά αυτό που ονομάζει η Microsoft σαν Consistent Programmability Surface Area Across all Editions και το δεύτερο αφορά την SQL Server vNext edition τόσο σε Windows OS όσο και σε Linux OS.

Μάλιστα είχα ετοιμάσει σχετικό άρθρο με όλα αυτά καθώς είχα λάβει γνώση για αυτά στο MVP Summit και περίμενα το πράσινο φως για τα δημοσιοποιήσω. Χθες όμως γίνονταν ο κακός χαμός από τις διάφορες ανακοινώσεις και έτσι αποφάσισα να αφήσω να περάσει μια μέρα. Αυτή η αναμονή ήταν αρκετά ευεργετική καθώς μου δόθηκε η δυνατότητα να κοιτάξω ξανά το άρθρο μου και να αποφασίσω ότι πρέπει να γραφτεί κάτι άλλο για να αναδείξει πραγματικά τις ανακοινώσεις αυτές και το οποίο διαβάζετε στις γραμμές αυτές.

SQL Server vNext on Linux and Windows

Με μεγάλο ενθουσιασμό ο κόσμος υποδέχτηκε την ανακοίνωση αυτή όταν πριν από μερικούς μήνες βγήκε στον αέρα. Από χθες έχει την δυνατότητα να τη δοκιμάσει τόσο σε Linux όσο και σε Windows καθώς πλέον ο SQL Server από εδώ και πέρα θα έχει παρουσία και στα δύο αυτά OS. Αυτή την στιγμή υποστηρίζονται σε Linux οι εκδόσεις Red Hat Ent 7.2, SUSE Ent v12 SP2, Ubuntu 16.04, Docker. Οι εκδόσεις αυτές δεν είναι και τόσο open και δεν είναι δωρεάν. Φυσικά και ο SQL Server δεν θα είναι δωρεάν εκτός φυσικά από τις γνωστές δωρεάν εκδόσεις που παραδοσιακά έχει.

Ο σκοπός αυτής της στρατηγικής κίνησης από την Microsoft είναι ξεκάθαρος και έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό που πλέον δεν τον αφήνει μόνο του όπως μέχρι τώρα ήταν σε αυτό το OS. Εξαιρετική κίνηση καθώς ανοίγονται πλέον περισσότερες πόρτες για την παροχή υπηρεσιών σε SQL Server σε όλους μας. Το προϊόν παραμένει το ίδιο και σε Linux και σε Windows άρα η τεχνογνωσία που ο κάθε ένας έχει σε αυτό τον κάνει άμεσα ανταγωνιστικό.

Χθες στα διάφορα μικρά post που έκανα στα socials είχα μερικά σχόλια από αυτούς που πρόλαβαν και εγκατέστησαν το SQL Server σε Linux ότι τους φαίνεται να είναι γρηγορότερος. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό μεταξύ των εκδόσεων Linux & Windows. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αρχιτεκτονική και την διαχείριση των πόρων στο προϊόν. Ίσως να δούμε διαφορές αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον η χρήση και πολλά ακόμα πράγματα αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο κώδικας θα είναι ο ίδιος. Καλό θα είναι ακόμα να μην βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα.

Consistent Programmability Surface Area (CPSA) across all Editions

Αυτό είναι πραγματικά το μεγάλο νέο της χθεσινής ημέρας.

Χρόνια τώρα από έκδοση σε έκδοση βλέπουμε νέα χαρακτηριστικά τα οποία όμως κατά κύριο λόγο ήταν μόνο στην Enterprise Edition του προϊόντος. Την συγκεκριμένη έκδοση όμως δεν την αγόραζαν αρκετοί και η Standard Edition δεν είχε να προσφέρει πολλά από version σε version με αποτέλεσμα αρκετοί να μένουν σε παλαιότερες εκδόσεις καθώς δεν είχαν κάτι να κερδίσουν από μια αναβάθμιση.

Τόσα χρόνια σαν MVP θυμάμαι τα εξαιρετικά sessions κατά την διάρκεια των MVP Summits με το product group και τις πιέσεις όλων των MVPs ώστε να γίνει κάτι με αυτό το θέμα καθώς ο περισσότερος κόσμος είχε Standard ή χαμηλότερες editions. Επιτέλους η Microsoft άκουσε και πραγματικά αυτό θα της δώσει πολλά.

Με το CPSA η Microsoft δίνει όλα τα δημοφιλή features σε όλες τις εκδόσεις διαθέσιμα και οι περιορισμοί πλέον που θα υπάρχουν στις χαμηλότερες εκδόσεις θα είναι καθαρά θέμα το πόση μνήμη και πόσα CPU(s) μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Φυσικά και υπάρχουν και features που έμειναν στην Enterprise Edition όπως read only availability group replicas, index rebuild with online parallelism in express edition, Resource Governor, EKM, TDE και άλλα περισσότερο internals.

Παρόλα αυτά όμως ναι οι χαμηλότερες εκδόσεις έχουν πλέον περισσότερα features και όλα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα με το SQL Server 2016 SP1 και είναι τα παρακάτω:


table of features

SQL Server 2016 Service Pack 1

Εκτός από τα παραπάνω καλά νέα με το SP1 έρχονται και πολλά ακόμα νέα features όπως:

 • Database Cloning
 • CREATE OR ALTER
 • New USE HINT query option
 • Programmatically identify LPIM to SQL service account
 • Programatically identify IFI privilege to SQL service account
 • Tempdb supportability
 • Extended diagnostics in showplan XML
 • Lightweight per–operator query execution profiling
 • New DMF sys.dm_exec_query_statistics_xml
 • New DMF for incremental statistics
 • Better correlation between diagnostics XE and DMVs
 • Better troubleshooting for query plans with push–down predicate
 • Removing noisy Hekaton logging messages from Errorlog
 • Improved AlwaysOn Latency Diagnostics
 • Manual Change Tracking Cleanup
 • DROP TABLE support for replication
 • Bulk insert into heaps with auto TABLOCK under TF 715
 • Parallel INSERT..SELECT Changes for Local temp tables

Για όλα αυτά μπορείτε να δείτε περισσότερα στο link

SQL Server Reporting Service 2016 Service Pack 1

Με το SP1 μπήκαν και νέα πράγματα στα Reporting Services

 • List View and Enhanced Context Menus
 • Execution Logs for Mobile Reports
 • Direct Navigation Option for KPI’s

Για όλα αυτά μπορείτε να δείτε περισσότερα στο link


Αυτά για την ώρα, θα έρθουν και άλλα όμως ;-)

//antonch

Comments

18 Nov 2016 @ 9:40 AM

user-gravatar

Charalampos Karypidis

Great post once again Antonis. Thank you very much.

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2024 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.