Σαν DBA στην καθημερινότητα μου θέλω να μπορώ εύκολα να βλέπω τι γίνεται με τους SQL Servers που έχω υπό την επίβλεψη μου.
Για αυτό το λόγο έχω φτιάξει κάποια σειρά από scripts και reports που τα χρησιμοποιώ για να κάνω την ζωή μου ευκολότερη.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι γνωρίζω το πως θα κατασκευάσω αυτά. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που κάποιος είτε είναι αυτό που λέμε accidentally DBA είτε είναι νέος στο ρόλο αυτό με τον SQL Server είτε ακόμα ακόμα δεν έχει το χρόνο να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Για αυτούς το product group έχει κατασκευάσει κάποια έτοιμα reports που εύκολα ο καθένας μπορεί να εκτελέσει και να πάρει άμεσα πληροφορίες. Αυτά είναι τα reports που είναι build-in με την εγκατάσταση του προϊόντος.
Ακόμα όμως και από αυτά θέλουμε περισσότερες και ποιο ουσιώδης πληροφορίες και για αυτό το product group έχει φτιάξει μια σειρά από reports τα οποία ονομάζει SQL Server 2012 Performance Dashboard Reports το οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τα κατεβάσει από το link http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29063.
Με την ολοκλήρωση του download (2,1 ΜΒ) το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να εκτελεστεί το msi που έχει κατεβεί και με την τυπική διαδικασία του next, next , finish θα δημιουργηθεί ένα directory στο path C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Performance Dashboard.
Σε αυτό θα υπάρχουν μια συλλογή από reports (.rdl). Το βασικό είναι αυτό που το όνομα του είναι performance_dashboard_main.rdl, τα υπόλοιπα καλούνται μέσα από αυτό.
Επίσης σε αυτό υπάρχει και ένα help chm file με οδηγίες που θα σας συμβούλευα να διαβάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα καθώς περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα reports που εμπεριέχονται.
Επειδή όμως γνωρίζω ότι θέλετε άμεσα να παίξετε με αυτά σας παραθέτω τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε αυτά διαθέσιμα.
- Στο παραπάνω directory υπάρχει το setup.sql που περιέχει μια σειρά από stored procedures που χρειάζονται να δημιουργηθούν στην msdb database και χρησιμοποιούνται από τα reports. Αυτό το τρέχουμε μέσα από το SQL Server Management Studio (SSMS).
- Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε το βασικό report στο SSMS. Αυτό εύκολα γίνεται αν στον Object Explorer στο instance name του server μας κάνουμε δεξί κλικ και στο μενού επιλέξουμε Reports > Custom Reports.
- Αφού έχουμε κάνει το παραπάνω βήμα τότε μας εμφανίζεται ένα Open File dialog στο οποίο το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάμε στο C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Performance Dashboard, αυτό δηλαδή που δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση και απλά να επιλέξουμε το performance_dashboard_main.rdl.
- Θα μας εμφανιστεί ένα message στο οποίο πατάμε ΟΚ και πλέον έχουμε το βασικό report διαθέσιμο αλλά και τα υπόλοιπα.
- Δεν χρειάζεται να βάλετε και τα υπόλοιπα καθώς αυτά δεν εκτελούνται αυτόνομα παρά μόνο από το βασικό.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν χρειάζεται να είναι εγκατεστημένα τα SQL Server Reporting Services για να δείτε αυτά τα reports.
Εκτελώντας τo βασικό reports θα πάρω τις παρακάτω πληροφορίες
Από εκεί μπορώ να προχωρήσω στα επόμενα αν απλά κάνω click στα διάφορα links που το αρχικό έχει (υπάρχουν link και σε εσωτερικά) και θα μου εμφανιστεί το αντίστοιχο report.
Για να γυρίσω πίσω αρκεί από την toolbar να πατήσω το button Navigation backward ή με το shortcut Ctrl+-
Πραγματικά είναι αρκετά για ένα DBA τα reports αυτά καθώς με μια ματιά μπορεί να δει πολλά πράγματα που για να τα κάνει θα πρέπει να γράψει αρκετές γραμμές σε T-SQL (μια ματιά στο setup.sql θα σας πείσει για αυτό).
Enjoy!!!
/*antonch*/