sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

How to not make a disaster view

Antonios Chatzipavlis
Sunday 08 September 2019

Overview

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα view είναι ένα stored query expression το οποίο ορίζει τι θα επιστρέφει το συγκεκριμένο view. Με απλά λόγια είναι ένα SELECT statement.

Έχουμε τους εξής τύπους view Standard, Indexed, Partitioned και System.

Advantages of Views

Tα πλεονεκτήματα των views είναι και αυτά γνωστά

  • Χρησιμοποιούνται για την εστίαση, την απλοποίηση και την προσαρμογή των δεδομένων που έχει κάθε χρήστης της βάσης δεδομένων.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί ασφαλείας, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μέσω της αυτών, χωρίς να εκχωρηθούν δικαιώματα στους χρήστες για άμεση πρόσβαση στους υποκείμενους βασικούς πίνακες που αυτά χρησιμοποιούν.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την backward compatibility ή την εξομοίωση ενός πίνακα που υπήρχε, αλλά του οποίου το σχήμα έχει αλλάξει.
  • Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά την αντιγραφή δεδομένων από και προς τον SQL Server για τη βελτίωση των επιδόσεων και την κατάτμηση δεδομένων.

The Problem

Με όλα αυτά που προσφέρουν χρόνια τώρα τις χρησιμοποιούμε όλοι και κάνουμε την δουλειά μας, όμως τις φτιάχνουμε σωστά ώστε να δουλεύουν και σωστά;

Δυστυχώς η εμπειρία μου δείχνει ότι δεν γίνεται αυτό με αποτέλεσμα να λένε κάποιοι ότι δεν είναι καλά τα views αλλά η πραγματικότητά είναι άλλη.

Όλα ξεκινάνε από το ποιος είναι ο συγγραφέας του view και πόσο έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο των RDBMS. Αν αυτός είναι δεν γνωρίζει τις βασικές αρχές τότε έχουμε προβλήματα.

Το ποιο κοινό λάθος που τόσα χρόνια βλέπω είναι να δημιουργείται ένα view το οποίο κάνει χρήση άλλου view το οποίο κάνει χρήση άλλου view το οποίο πατάει σε άλλο και αυτό μπορεί να συνεχιστεί σε πολλά επίπεδα nesting.

Δεν είμαι αντίθετος στην χρήση view σε view αρκεί αυτό να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός;

Η αποφυγή της λογικής του inheritance.

Σε όλες τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε Object Oriented Programming και αρκετοί είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. Δεν θα πω κάτι αντίθετο αλλά και σε αυτό υπάρχει ένα όριο στη χρήση που δυστυχώς δεν τηρείται με αποτέλεσμα και εδώ να υπάρχουν ζητήματα απόδοσης αλλά και άσκοπης περιπλοκότητας.

Αυτή την λογική αρκετοί την χρησιμοποιούν και στην δημιουργία των views και αυτό είναι παντελώς λάθος (IMHO) γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Διάβασμα των ίδιων πινάκων και δεδομένων πολλές φορές. Αυτό οδηγεί σε άσκοπα scans που φυσικά δεν είναι ότι καλύτερο για την απόδοση.

Solution

Πως γίνεται αυτό; Πολύ εύκολα.

Έχουμε τον Α που φτιάχνει ένα view που χρησιμοποιεί ένα query που μπορεί να είναι απλό ή και σύνθετο δεν έχει σημασία το οποίο επιστρέφει κάποια δεδομένα και μέσα σε αυτά υπάρχουν τέτοια που προέρχονται από expressions ή aggregations.

Θέλει ο Β στο αποτέλεσμα του Α να βάλει κάποια ακόμα δεδομένα οπότε χρησιμοποιεί το Α και βάζει και τα δικά του.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Γ στα αποτελέσματα του Β και αυτό μπορεί να συνεχιστεί αρκετές φορές.

Κάθε φορά που στα σεμινάρια που κάνω το λέω αυτό η αντίδραση είναι η ίδια και συνοψίζεται στην πρόταση «Μα αφού είναι έτοιμα γιατί να τα φτιάξω ξανά».

Δύσκολα μπορείς να πείσεις κάποιον με αυτή την αντίληψη και συνήθεια, καθώς το πρώτο και βασικό επιχείρημα που θα προβάλλει είναι ότι με αυτό τον τρόπο κάνει λιγότερες αλλαγές στο κώδικα αν χρειαστεί κάτι να προσθέσει όπως πχ ένα ακόμα πεδίο (λογική developer που για αυτό το λόγο δεν θέλει τα RDBMS και θέλει τα NoSQL γιατί πιστεύει ότι με αυτά δεν έχει πρόβλημα).

Ναι όλοι θέλουμε να έχουμε αυτή την δυνατότητα στο κώδικα μας όμως δεν πρέπει να είναι αυτό το πρώτο μέλημα μας.

Η απόδοση είναι αυτό που πρέπει να εστιάζουμε καθώς με αυτό κρίνονται οι εφαρμογές μας από τους χρήστες και όχι από το πόσο ωραίο και δομημένο κώδικα έχουμε φτιάξει (και καλά κάνουμε) καθώς δεν βλέπουν αυτόν αλλά το πως αυτός συμπεριφέρεται.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για ένα καλό view. Για να φτιάξει κανείς ένα καλό view θα πρέπει να ξέρει τι θέλει να φτιάξει που θα βρει τα δεδομένα και το σημαντικό να ξέρει πως εκτελείται ένα query και ποια είναι η αρχιτεκτονική του RBDMS (στην προκειμένη περίπτωση του SQL Server).

Το να φτιάξει κανείς ένα view που πατάει σε ένα άλλο view που είναι πχ join κάποιον πινάκων και θέλει να προσθέσει δεδομένα από κάποιους πίνακες που δεν είναι στο αρχικό view δεν είναι κακή πρακτική. Αντίθετα το να φτιάξει ένα view για να προσθέσει σε αυτό κάποια πεδία από τους πίνακες που το αρχικό περιέχει είναι κακή πρακτική διότι κάνει ξανά join αυτούς ή αυτόν με αποτέλεσμα να διαβάζονται ξανά τα δεδομένα. Φανταστείτε αυτό να γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, είναι απίστευτα δαπανηρό και δεν σε σώζει κανένας index. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φτιάξει ένα νέο που να εξυπηρετεί την συγκεκριμένη ανάγκη το οποίο να είναι όπως το προηγούμενο με την προσθήκη των νέων δεδομένων. Εξάλλου αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των views όπως ανέφερα και παραπάνω.

Conclusion

Έχω πολλά παραδείγματα από views με αυτή την λογική που διαβάζουν τον ίδιο πίνακα πολλές φορές και έκαναν από πολλά λεπτά της ώρας μέχρι ώρες για να εκτελεστούν και πλέον κάνουν δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά της ώρας με την νέα τους λογική. (με μερικούς από εσάς που διαβάζουν το άρθρο αυτό έχουμε συνεργαστεί και έχουμε λύσει τέτοια προβλήματα).

Αυτό που θέλω από εσάς την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα view είναι να σκεφτείτε απλά ότι πρέπει να αποφύγετε να διαβάζετε τον ίδιο πίνακα πολλές φορές. Αν αυτό γίνεται μέσα από χρήση άλλων views φτιάξτε ένα νέο.


//antonch

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2024 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.