Όλοι κάποια στιγμή έχουμε φτιάξει μια database είτε με το γραφικό περιβάλλον είτε με DDL statement (CREATE DATABASE). Για αυτούς που είναι λάτρεις του κώδικα και φτιάχνουν μια database με script υπάρχουν κάποια κρυφά μυστικά που είναι καλό να γνωρίζουν ;-)
Μια database μπορείς να την φτιάξεις γράφοντας απλά CREATE DATABASE sampledb2.
Αν και αυτό δεν είναι σωστό καθώς δεν προδιαγράφεις ρητά τα αρχεία της database εντούτοις η βάση θα δημιουργηθεί με βάση το μέγεθος που έχει η model database. Αν δεν έχουν γίνει αλλαγές στη model τότε στα default data folders θα δημιουργηθούν τα αρχεία της νέας database με το data file να είναι 3ΜΒ και το log file να είναι 1ΜΒ. Αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι γνωστό σε όλους.
Αν γράψεις διαφορετικά το script όπως για παράδειγμα παρακάτω, δηλαδή χωρίς να ορίζουμε ρητά το log file
create database sampledb2
on
(name='sampledb2_data', filename = 'D:\DBSAMPLES\sampledb2_data', size=100MB)
Τότε θα δημιουργηθεί κανονικά η βάση με το data file να είναι στο folder που έχουμε ορίσει και με το μέγεθος που έχουμε ορίσει. Το log file όμως αυτής θα είναι στο default log folder που έχει ορισθεί στον SQL Server αλλά το μέγεθος του δεν θα είναι το μέγεθος του log file που υπάρχει στη model database.
Το μέγεθος του log file θα είναι σύμφωνο με τον «κανόνα» που αρκετές φορές έχω αναφέρει και δεν είναι άλλος από το ότι το log θα πρέπει να είναι το 25% του μεγέθους των data files. Έτσι με αυτή την σύνταξη θα δημιουργηθεί ένα log file που θα είναι το 25% του data file (25ΜΒ για το παράδειγμα).
Αν τώρα αποφασίσεις να γράψεις διαφορετικά το script έχοντας σαν σκοπό ρητά να ορίσεις το δίσκο και το φάκελο που θα είναι το log file αλλά χωρίς να αναφέρεις το μέγεθος του, θεωρώντας ότι θα χρησιμοποιήσει το κανόνα του 25% όπως για παράδειγμα
create database sampledb2
on
(name='sampledb2_data', filename = 'D:\DBSAMPLES\sampledb2_data', size=100MB)
log on
(name='sampledb_log', filename = 'D:\DBSAMPLES\sampledb_log')
Σε περιμένει μια έκπληξη και αυτή είναι ότι θα δημιουργηθεί το log file με μέγεθος όσο είναι αυτό που έχει η model database!!!.
Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε την συμπεριφορά αυτή καθώς θα αποφύγουμε εκπλήξεις όταν θα γίνεται χρήση της database αυτής.