sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

Auditing Reports Execution in SSRS

Antonios Chatzipavlis
Tuesday 23 June 2015

Ένα από τα services του SQL Server είναι τα Reporting Services τα οποία παρέχουν ένα εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο να μεταδίδεται η πληροφορία στους τελικούς χρήστες. Η χρήση τους από τις εταιρίες και τους οργανισμούς έχει αυξηθεί σε υπερθετικό βαθμό και κανείς θα βρει μεγάλο αριθμό από reports να εκτελούνται καθημερινά στις υποδομές αυτών των εταιρειών.

Είναι φυσικό κάποια στιγμή να χρειαζόμαστε

  • να παρακολουθήσουμε ποια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται,
  • πόσο συχνά χρησιμοποιούνται,
  • πόσο χρόνο χρειάζονται για να εκτελεστούν
  • ποιοι είναι οι χρήστες και ποια reports εκτελούν.

Οι παραπάνω λόγοι είναι μερικοί και κάνουν επιτακτική την ανάγκη να έχεις αρχικά ενεργοποιημένο το auditing στα SSRS και στην συνέχεια να έχεις μια διαδικασία που να κάνει την ζωή σου ευκολότερη.

Πέρα όμως από αυτούς το τελευταίο διάστημα είχα αρκετές ανάγκες στον εργασιακό μου χώρο για auditing από επιθεώρηση πάνω στoυς SSRS servers που έχω αλλά και πολλές ερωτήσεις από τους μαθητές μου στα πρόσφατα BI σεμινάρια που έκανα.

Enable report execution logging

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά ώστε στο τέλος του άρθρου αυτού να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε μια αρκετά στιβαρή λύση παρακολούθησης της εκτέλεσης των reports που διαθέτουμε.

Για να ενεργοποιήσει κάποιος την δυνατότητα να κάνει auditing μέσω του execution log θα πρέπει να έχει δικαιώματα admin στα Reporting Services και θα πρέπει να ξεκινήσει το SSMS με elevated permissions δηλαδή Run as Administrator και θα πρέπει να συνδεθεί στο instance των Reporting Services.

Όταν αυτό γίνει στον SSMS Object browser θα εμφανιστούν τα στοιχεία του instance. Σε αυτό menu που με right click εμφανίζεται επιλέγουμε Properties και θα ανοίξει το Server Properties window για το συγκεκριμένο instance.

Επιλέγουμε το property page Logging και όπως δείχνει το παρακάτω image επιλέγουμε σίγουρα την επιλογή ‘Enable report execution logging’ και ανάλογα με το τι θέλουμε την επόμενη επιλογή ‘Remove log entries older than this number of days’.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον έχουμε επιλέξει την επιλογή που κάνει remove τα log entries που είναι μικρότερα του διαστήματος αυτό γίνεται σαν εργασία καθημερινά στις 2:00 πμ.

image1

Αν και με αυτές τις ρυθμίσεις μπορείς να έχεις αποτέλεσμα εντούτοις μπορείς επιλέγοντας το Advanced property page (καθώς είναι ένα advance property) να ορίσεις τα properties EnableExecutionLogging και ExecutionLogDaysKept που είναι τα παραπάνω.

Εδώ όμως υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό property και αυτό είναι το ExecutionLogLevel με το οποίο ορίζεται το πόσο αναλυτικά θα γίνεται η καταγραφή.

Αν και θα περίμενε κανείς κάποιο combo box για να διαλέξει από αυτό, απλά δεν υπάρχει και θα πρέπει σε αυτό να γράψεις με το χέρι μία από τις δύο τιμές που δέχεται και αυτές είναι η Normal και η Verbose.

image2

Reading execution logging

Mε αυτά τα απλά βήματα έχει ενεργοποιήθει την διαδικασία συγκέντρωσης αλλά για να δούμε που συγκεντρώνονται αυτά.

Τα δεδομένα της καταγραφής βρίσκονται στην ReportServer database στο SQL Server που έχετε ορίσθει.

Αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι, μπορούμε να βρούμε την πληροφορία αυτή από τον Reporting Services Configuration Manager επιλέγοντας το property page Database όπως φαίνεται στο παρακάτω image

image3

Στο SQL Server instance το οποίο περιέχει την database υπάρχουν τα views ExecutionLog, ExecutionLog2, ExecutionLog3  τα οποία παρέχουν διάφορες επιλογές παρουσίασης των δεδομένων καταγραφής ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί.

image4

Η πρωτογενής πληροφορία είναι στον πίνακα ExecutionLogStorage και σε αυτόν γίνεται η καταγραφή

image5

Data Geek Next step

Ένας data geek πάντα έχει την ανάγκη να κάνει τα επόμενο βήμα όταν βλέπει μια πληροφορία.

Ανάγκες για αυτό αρκετές και η φαντασία του καθενός ένα είναι και το όριο του.

Αν έχεις ανάγκες για περισσότερη ανάλυση αλλά και αρχειοθέτηση μπορείς να σκεφτείς την δημιουργία ενός DW που να γεμίζει με ένα SSIS package από κάθε Reporting Service instance και μετά μπορείς να βγάλεις αρκετά χρήσιμες πληροφορίες.

/*antonch*/


Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis is a highly experienced Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in the IT industry since 1988, holding various roles such as senior developer, IT Manager, Data & AI Solutions Architect and Consultant.

Since 1995, Antonios has focused on modern technologies and software development tools, primarily by Microsoft. He has specialized in Data & AI since 2000, with expertise in Microsoft Data Platform (SQL Server, Azure SQL Databases, Azure Synapse Analytics, Microsoft Fabric, Power BI, AI) and Databricks.

Antonios is also a Microsoft Certified Trainer (MCT) for over 25 years, has been recognized as a Microsoft Most Valuable Professional (MVP) in Data Platform since 2010 and he is in the Data Expert 40 Powerlist 2024 by Boussias. He is the co-founder and visionary behind XLYTiCA, a company dedicated to Data & AI solutions.

Episode

Task Flows in Microsoft Fabric

image

More Episodes...

Tip

Get Certified: Become a Fabric Data Engineer

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2025 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.