sqlschool.gr logo

articles

Articles of SQLschool.gr Team

2017 Recap

Antonios Chatzipavlis
Thursday 28 December 2017

Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της και όπως συνήθως όλοι κάνουμε είναι να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι έχουμε κάνει τι έχουμε δει και πως πέρασαν αυτές οι 365 ημέρες. Αυτή την φορά όμως αποφάσισα να γράψω για όλα αυτά.

Microsoft Data Platform in 2017

Το 2017 ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα χρονιά για τη πλατφόρμα δεδομένων της Microsoft στην οποία εκτός του SQL Server περιλαμβάνονται και τα Azure Data Services.

Mέσα σε αυτή την χρονιά για αυτά είδαμε:

 • τον SQL Server 2017 ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί εκτός από Windows OS και σε Linux και σε Dockers
 • να βγαίνουν για τον SQL Server 2017, 2 cumulative updates
 • να βγαίνουν για τον SQL Server 2016, 1 service pack, 12 cumulative updates, 1 GDR update package, 1 important update και 1 Security update
 • να βγαίνουν για τον SQL Server 2014, 9 cumulative updates και 2 security updates
 • να βγαίνουν για τον SQL Server 2012, 6 cumulative updates, 3 security updates και 1 service pack το οποίο είναι και το τελευταίο service pack για την έκδοση αυτή
 • την ανακοίνωση ότι σταματάει η λογική των ενημερώσεων με service packs και πλέον αυτή θα γίνεται με την χρήση των cumulative updates όπου το κάθε ένα θα περιέχει εκτός από τα νέες και τις προηγούμενες διορθώσεις
 • το SQL Server 2017 να υποστηρίζει Python εκτός από R αλλά και Graph tables
 • την Cosmos DB που ενσωματώνει δεδομένα από tables, documents, graph, mongo dB και πρόσφατα και Cassandra
 • να βγαίνουν σε GA τα Azure SQL DW και Azure Analysis Services
 • πληθώρα από νέα features να μπαίνουν αρχικά στο Azure Data Platform όπως Resumable Index rebuild τα οποία τα είδαμε να μπαίνουν και στις On-Perm editions
 • oι Azure SQL Databases να αποκτούν πολλά νέα features όπως Database Scoped Global Temporary Tables, Automatic tuning, Transactional Replication κ.α.
 • το Azure HDInsight service να ανακοινώνει σημαντική μείωση τιμών αλλά και πολλά νέα features.
 • να γίνεται GA το Azure Time Series Insights
 • να ανακοινώνεται το preview του Azure DataBricks
 • να έρχονται στην ζωή μας νέα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε με την Ms Data Platform όπως το mssql extension στο VS Code, το SQL Operations Studio, mssql-cli, mssql-scripter
 • παλαιά και γνώριμα εργαλεία να βελτιώνονται όπως ο SSMS και τα SSDT
 • όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά να μπαίνουν στο Power BI
 • να έχουμε διαθέσιμα τα Power BI SQL Server Reporting Services

Η λίστα αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές γραμμές ακόμα αλλά αυτό που το 2017 είχε ήταν πραγματικά κάτι εκπληκτικό καθώς σχεδόν καθημερινά όλο και κάτι νέο έρχονταν για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ελπίζω το 2018 να είναι τουλάχιστον αντάξιο του 2017.

SQLschool.gr

Για το SQLschool.gr το 2017 ήταν μια περίεργη χρονιά. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό αλλάξαμε δουλειά!. Άλλοι έφυγαν στον εξωτερικό άλλοι έμειναν εδώ και άλλοι είναι πότε εδώ και πότε εκεί.

Τα στατιστικά του SQLSchool.gr για το 2017 είναι αρκετά καλά για την φετινή χρονιά, ενδεικτικά φέτος

 • το SQLschool.gr έγινε επίσημο Microsoft Technical Community
 • φτάσαμε τα 1200 μέλη και τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς
 • ξεπεράσαμε τους 3000 subscribers
 • πάνω από 10.000 μοναδικοί επισκέπτες στο site μας από όλο τον κόσμο παρόλο που έχουμε περιεχόμενο στα ελληνικά
 • πάνω από 95.000 page views
 • πάνω από 1.000 tweets και 201 followers στο account του SQLschool.gr
 • 656 followers στην σελίδα του SQLschool.gr στο Facebook
 • 267 members στο SQLschool.gr UG στο Facebook
 • 127 YouTube subscribers στο κανάλι μας στο YouTube
 • 1 SQL Night, 2 web casts, 10 παρουσιάσεις (online & physical), 1 event, 5 newsletters, 30 articles
 • ξεκίνησε η διοργάνωση του επόμενου SQL Saturday (15/6/2018)

My 2017

To 2017 ήταν μια χρονιά αλλαγών για μένα σε επαγγελματικό επίπεδο. Έφυγα από την τράπεζα και από ένα χώρο αυστηρά ελεγχόμενο και απαιτητικό και γύρισα σαν consultant πλέον στον κόσμο των εκπλήξεων μετά από 7 χρόνια. Δύσκολα μπορώ να απαντήσω που είναι καλύτερα καθώς και στους δύο κόσμους προσωπικά έκανα και κάνω αυτό που αγαπούσα και αγαπάω. Στον ένα κόσμο έχεις τον όγκο και την πολυπλοκότητα στον άλλον κόσμο έχεις την ποικιλία. Όπως και να το δεις είναι ωραία.

Το 2017 δίδαξα σε 31 σεμινάρια και 160+ μαθητές με Μ.Ο αξιολόγησης σε αυτά 8,66 με άριστα το 9 και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους και αξιόλογους ανθρώπους που όσο και να φαίνεται παράξενο πήρα πολλά από αυτούς διότι στο μάθημα δεν δίνω πολλά αλλά παίρνω και πολλά από τους μαθητές μου.

Το 2017 είχα την δυνατότητα να συμμετάσχω στο MCT Europe Summit 2017 και στο PASS Summit 2017, επίσης συμμετείχα σ επάνω από 10 MCT Regional Lead meetings, και πάνω από 10 ΜVP meetings, τέλος παρακολούθησα πάνω από 20 PASS Live sessions.

Το 2017 είχα την ευκαιρία να διαβάσω πάνω από 20 βιβλία που αφορούσαν την εξειδίκευση μου αλλά και 5 βιβλία πολιτικού, ιστορικού αλλά και μυθιστοριματικού περιεχομένου

Επίλογος

Το 2017 ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα χρονιά ελπίζω το 2018 να είναι ακόμα περισσότερο όμως αυτά που πρώτα από όλα εύχομαι σε όλους είναι να έχουμε την υγειά μας και θα τα καταφέρουμε για ακόμα μια χρονιά.


Καλή Χρονιά με Υγεία σε όλες και όλους

//antonch

Comments

29 Dec 2017 @ 10:15 AM

user-gravatar

Ilias Vlachos

Καλημέρα και Εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία - έστω και αν το κομμάτι της ευχής "Καλή Χρονιά " έχει χρόνια που δεν ισχύει.Θέλω προσωπικά - αν και δεν γνωριζόμαστε - να σε ευχαριστήσω, γιατί σε κάθε post του sqlschool.gr, είτε είναι ένα personal recap, είτε είναι technically oriented, είτε είναι SQL Sat Night, μαθαίνω και κάτι νέο. Κάνεις απόδειξη, εσύ ως Αντώνιος, κάτι που πολλοί άλλοι λένε και λένε αλλά φοβούνται να παραδεχθούν ότι το "καταπατούν". Δεν φοβάσαι να μεταδώσεις, Δεν φοβάσαι να Διδάξεις, Δεν φοβάσαι να Δώσεις - και αυτό μετράει - όσο τίποτε άλλο - σε μια εποχή όπου όλοι "φοβούμενοι την ανεργία" (δικαιολογημένα ίσως εν μέρει) έχουν κλειστεί στο καβούκι τους & δεν συζητούν ούτε για το τι φαγητό μαγειρέψανε χθες.Ποτέ να μην σε γνωρίσω - αυτή την άποψη έχω σχηματίσει - και δεν την αλλάζω.Με Εκτίμηση. Καλύτερες μέρες σε όλους στο SQL SCHOOL.GR

Antonios Chatzipavlis

Antonios Chatzipavlis

Antonios is a Data Solutions Consultant and Trainer. He has been working in IT since 1988. In his career, he has worked as senior developer, IT Manager, Solutions Architect and IT Consultant. Since 1995 he has been devoted on new technologies and software development tools, mainly by Microsoft, either by training company staff and colleagues or assisting them in design, development and implementation as a consultant or chief developer. He has focused in Databases and Data Science since 1995. He specialized in Microsoft SQL Server since version 6.0 in areas like SQL Server Internals, Database Design and Development, Business Intelligence and in 2010 he has started working with Azure Data Platform, NoSQL databases, Big Data Technologies and Machine Learning. He is an active member of many IT communities in Greece, answering colleagues' questions and writing articles in his web site. He is the owner of SQLschool.gr which is a community portal with a lot of information about Microsoft SQL Server. He has been a Microsoft Certified Trainer (MCT) since 2000. Microsoft honored him as MVP on Data Platform due to his activities in SQL Server since 2010. He holds a large number of Microsoft Certifications and Microsoft SQL Server Certifications since version 6.5.

Tip

What's New in SQL Server 2022 - Episodes

More Tips...

Become a member

If you want to receive updates from us become a member to our community.

Connect

Explore

Learn


sqlschool.gr © 2010-2024 All rights reserved

This site uses cookies for operational and analytics purposes only. By continuing to browse this site, you agree to their use.