Άλλη μια περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο ολοκληρώθηκε και συνήθως όλοι μας κάνουμε στο μυαλό μας ένα απολογισμό των πεπραγμένων της περιστροφή αυτής. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί βασανίζω το μυαλό μου κάθε τέλος του χρόνου με κάτι τέτοιο αφού καθημερινά κάνω απολογισμό για τι έχει γίνει μέχρι την ημέρα αυτή και δημιουργώ νέους στόχους ή αναθεωρώ κάποιους άλλους (είπαμε είμαστε την εποχή του agile).
Σαν άνθρωπος που ζει εδώ και 40 χρόνια και επαγγελματικά εργάζεται 35 χρόνια στο χώρο των υπολογιστών/πληροφορικής η διαδικασία αυτή είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μου καθώς έχω μια καλύτερη εικόνα των πραγμάτων και πάντα η επαναξιολόγηση τους δίνει καλύτερη ακρίβεια. Παραποιώντας αρκετά τον όρο Machine Learning που ευρέως χρησιμοποιείται στις μέρες μας θα έλεγα ότι είναι το mind learning του καθένα από εμάς και ίσως όχι μόνο αυτό.
Αρκετές φορές αναρωτιέμαι αν η επιστήμη που ακολουθώ δημιουργήθηκε από την ανάγκη επεξεργασίας των δεδομένων ή όχι. Πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα ότι ναι για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε. Σαν προγραμματιστής (δεν μου αρέσει ο όρος developer) έχω καταλήξει ότι η δουλειά μου είναι σαν αυτή του γλύπτη που παίρνει το ακατέργαστο μάρμαρο (data) και με το κώδικα μου φτιάχνω ένα γλυπτό (value of data).
Στο σύγχρονο κόσμο μας, καθημερινά παράγονται τεράστιες ποσότητες δημόσιων δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό ή και όχι σε κάποιες περιπτώσεις, για την ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις, γύρω από τα δεδομένα και την αξία που έχει η επεξεργασία και ανάλυση τους, είναι περισσότερο από έντονες. Η συντριπτική πλειοψηφία, έχει συνειδητοποιήσει ότι η εκμετάλλευση των δεδομένων είναι πλέον ανάγκη.
Δυστυχώς, μόνο σε περιόδους κρίσεων οι περισσότεροι θυμούνται και αναζητούν σανίδα σωτηρίας στα δεδομένα και την ανάλυση τους για να ξεπεράσουν αυτές. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα πριν και μετά από αυτές. Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχικά ώστε να προετοιμαστούμε πριν από την κρίση, για αυτή. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από αυτά προβλέπουμε την διαφαινόμενη κρίση και σχεδιάζουμε τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης της είτε σε τοπικό είτε σε διεθνές επίπεδο.
Στην περίπτωση που η κρίση δεν μπορεί να αποφευχθεί, η χρήση και επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται κατά την εξέλιξη της είναι σημαντική καθώς βοηθάει στο συντονισμό και τον εντοπισμό των τυχόν κενών που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της. Στο τέλος της κρίσης πάλι καταφεύγουμε στην επεξεργασία και την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της, με σκοπό την απολογιστική εκτίμηση και την εξαγωγή των διδαγμάτων από αυτή.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις κρίσεις αυτές γίνεται όλο και καλύτερη. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, ότι τα εργαλεία που πλέον έχουμε, αλλά και η συνεχής εξέλιξη τους, θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην επεξεργασία των δεδομένων και με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να έχουμε την εικόνα της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης της κρίσης συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της.
Η ανθρωπότητα μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη, έτσι και αλλιώς και η μέχρι τώρα εξέλιξη της βασίστηκε στην αξιοποίηση των δεδομένων, που σε αρκετές περιπτώσεις έγινε με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγο της έλλειψης των δυνατοτήτων που υπήρχαν για την γρήγορη επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
Όλα τα παραπάνω είναι αποσπάσματα ενός άρθρου μου που έγραψα τρία χρόνια πριν και είχε εκδοθεί σε ένα περιοδικό τεχνολογίας. Είμαι σίγουρος ότι έχετε διαβάσει παρόμοια αρκετές φορές. Όμως πίσω από την όποια τεχνολογία κρύβονται πολλά πράγματα που έχουν συμβεί για να είναι αυτή διαθέσιμη σε εμάς.
Κάθε νέα τεχνολογία έχει έρθει για να μας βοηθήσει να κάνουμε βήματα μπροστά αλλά δεν τα κάνει όλα και δεν θα τα κάνει ποτέ όλα. Όποιος θεωρεί ότι η τεχνολογία είναι η μαρμίτα του Πανοραμιξ που απλά πετάς δεδομένα μέσα σε αυτή, ανακατεύεις και σου φτιάχνει μαγικό ζωμό πλανείται πλάνη οικτρά. Η μαρμίτα δεν βγάζει μαγικό από μόνη της. Η μαρμίτα βγάζει μαγικό ζωμό γιατί υπάρχει ο Πανοραμιξ (ειδικός) που έχει την συνταγή (γνώση και εμπειρία μαζί) με τις αναλογίες των υλικών που πρέπει να μπουν για να βγει ο μαγικός ζωμός. Ο Πανοραμιξ για να φτάσει να έχει την συνταγή που φτιάχνει το μαγικό ζωμό έχει κάνει πολλές προσπάθειες μέχρι να βρει την σωστή και αυτό του έχει πάρει χρόνο, για αυτό και έχει γίνει expert στην παραγωγή μαγικού ζωμού. Επίσης αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα μπορεί με επιτυχία να παράγει μαγικό ζωμό καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η εκάστοτε ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσει και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί πάντα να ελέγξει καθώς η μητέρα φύση είναι απρόβλεπτη.
Είναι λογικό στο σημείο αυτό αρκετοί να θέλετε να σταματήσετε την ανάγνωση, καθώς είναι ένα λογύδριο που δεν προσφέρει κάτι τεχνολογικό και πιθανώς να υποψιάζεστε ότι είμαι ενάντια στις νέες τεχνολογίες. Τουναντίον, όσοι με ξέρουν, ξέρουν ότι είμαι από αυτούς που θέλουν και προσπαθούν να βρίσκονται όχι απλά στην αιχμή του δόρατος αλλά στο τελευταίο υψηλότερο μόριο της άκρης του δόρατος, και συνεχίζω…
Αρκετοί αντιλαμβάνονται το όφελος της τεχνολογίας βλέποντας κάποιο βίντεο, κάποια παρουσίαση ή κάποιο προϊόν που κάνει χρήση αυτής και είναι λογικό, όταν βλέπεις ολοκληρωμένη την χρήση της τεχνολογίας με την πραγματικότητα.
Κάποιοι αν θέλεις από εγωισμό ή ανταγωνισμό ή απλά από άγνοια του τι κρύβει πίσω της η κάθε τεχνολογία φαντάζονται ότι είναι απλά ένα ψυγείο που το βάζεις στην πρίζα. Ναι το ψυγείο έχει τεράστια τεχνολογία μέσα του αλλά στην αρχή δεν ήταν τόσο απλό για να το κάνεις να δουλέψει. Η ηλεκτρική κουζίνα πάλι έχει αρκετή τεχνολογία μέσα της αλλά δεν μπορείς να την βάλεις να δουλέψει έτσι απλά καθώς θέλεις ηλεκτρολόγο για τη συνδέσει στην φάση. Έχουμε δύο διαφορετικές τεχνολογίες που απαιτούν διαφορετικό χειρισμό. Έτσι είναι και οι διάφορες τεχνολογίες στο χώρο της πληροφορικής. Οι περισσότερες δεν είναι απλές και θέλουν το κατάλληλο μάστορα και όχι απλά ένα μάστορα.
Ο χώρος της πληροφορικής είναι πλέον τεράστιος και εξαιτίας αυτού έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές ειδικότητες όπως συμβαίνει και με την ιατρική. Όλοι είναι γιατροί και γνωρίζουν από γενική ιατρική αλλά έχουν εξειδίκευση. Δεν είναι ντροπή σαν επαγγελματίας της πληροφορικής να πεις ότι δεν γνωρίζεις κάποια από τις τεχνολογίες που υπάρχουν. Το αντίθετο μάλιστα είναι προσόν να πεις ότι ασχολείσαι με ένα συγκεκριμένο τμήμα της.
Αν κάποιος είναι στο χώρο αυτό με κάποιο άλλο ρόλο, καλό θα είναι να ρωτά τον ειδικό και να λαμβάνει την άποψη του σοβαρά, δεν θα χάσει. Βέβαια εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο αυτού που ρωτάει καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετοί «ειδικοί». Είναι γνωστό επίσης ότι όλοι έχουν άποψη και όταν η άποψη ενός άλλου δεν συμφωνεί με την άποψη την δικιά τους τότε ο δεύτερος αποκτά διάφορες ταμπέλες.
Αυτές τις ταμπέλες για αυτόν που τις αποκτά είναι παράσημα και θα πρέπει να είναι περήφανος για αυτά και να συνεχίζει με πάθος να κάνει αυτό που αγαπά, να συνεχίζει να είναι ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης). Ναι η λέξη είναι συνυφασμένη με κάτι μη επαγγελματικό και δεν ακούγεται ωραία στα αυτιά μας. Από την άλλη η ταμπέλα του «επαγγελματία» προσδίδει κύρος, γοητεία, σεβασμό. Ο ερασιτέχνης όμως πάντα κάτι έχει να μας διδάξει καθώς σαν εραστής πάει ένα ίσως και περισσότερα βήματα μπροστά και αυτό γίνεται γιατί έχει μεράκι και το μεράκι του αυτό βελτιώνει την οποιαδήποτε τεχνολογία. Μεταξύ ενός «επαγγελματία» και ενός ερασιτέχνη προτιμώ τον ερασιτέχνη και ας μην είναι 100% αποτελεσματικός και ας κάνει λάθη, γιατί είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βελτιωθεί αλλά και θα συνεχίσει να κάνει λάθη γιατί στο έρωτα τα λάθη είναι αυτά που τον φουντώνουν περισσότερο.
Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία πάντα.