search

searching on site content

1 

Article - 10 Oct 2012

Upgrading a previous version instance of SQL Server to SQL Server 2012

Όλο και περισσότεροι πλέον ενδιαφέρονται να μεταβούν στην έκδοση 2012 του SQL Server. Έχω αρκετές πλέον ερωτήσεις για το θέμα αυτό και νομίζω ότι πλέον είναι σκόπιμο να γράψω κάποιες γραμμές.


Article - 30 Aug 2011

Do you have "Optimize for Ad Hoc Workloads" on SQL Server 2008 & R2 instances?

Πριν από ένα μήνα είχα αναρτήσει μια δημοσκόπηση στο site του SqlSchool.gr με την εξής ερώτηση: Έχετε ενεργοποιήσει το "Optimize for Ad Hoc Workloads" στα instances του SQL Server 2008 & R2 που έχετε;...


Article - 09 Dec 2010

SQL Server 2008 R2 System Views Map

Είναι γνωστή η λατρεία μου για ποστερς και ειδικά τέτοιου είδους όπως αυτό εδώ Απλά θέλεις χώρο και ploter για να τα τυπώσεις.... [:D] Όπως και να έχει όμως είναι αυτό που πρέπει να μελετήσει κάποιος που ασχολήται με τον SQL Server 2008R2 καθώς θα μπουν πολλά πράγματα στο κεφάλι του σε σειρά. Enjoy it! ...


Article - 20 Jul 2010

Installing SQL Server 2008 R2 Using SysPrep (Screen Cast)

Εισαγωγή Αρκετό καιρό έχω να γράψω ένα μεγάλο άρθρο, έτσι σήμερα μου ήρθε η όρεξη να το κάνω. Έσπαγα το κεφάλι μου να βρω ένα ωραίο θέμα ώστε να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αμέσως στο μυαλό μου ήρθε το θέμα που ο τίτλος περιγράφει. Γιατί όμως επέλεξα αυτό; Αφορμή για αυτό είναι κάποια γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετώπισα τον τελευταίο διάστημα.


Article - 06 May 2010

SQL Server 2008 R2 Tips

Δεν ξέρω αν είχατε την δυνατότητα να δείτε τα δύο poster που έχω φτίαξει για τις δυνατότητες του SQL Server 2008 R2. Φτιάχνοντας τα εντόπιζα πράγματα τα οποία με εντυπωσίαζαν. Αυτά που μου έκαναν περισσότερη εντύπωση ήταν δύο...


Presentation - 28 Jan 2011

Introduction Microsoft SQL Server 2008 R2 BI

INFOLAB Events, 28/01/2011, Les Lazaristes Domotel, Θεσσαλονίκη


Presentation - 01 Jun 2010

Programmability Enhancements In SQL Server 2008 R2

dotNetZone.gr Events, 01/06/2010, Αθήνα


Presentation - 03 Feb 2010

Security & Auditing on SQL Server 2008 R2

ISACA, 03/02/2010, Athens


SQL Night - 18 Feb 2012

SQL Server 2008 R2 Reporting Services Part II

Η δεύτερη συνέχεια για τα Reporting Services. Σε αυτή θα μιλήσουμε για Security, Execution/Processing, Subscriptions και Administration.


SQL Night - 22 Oct 2011

Change Data Capture (CDC) in SQL Server 2008 R2

Αρκετές φορές είναι απαραίτητο να καταγράφονται οι αλλαγές που γίνονται στις εγγραφές των πινάκων σε μια βάση. Οι λόγοι πολλοί, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση ενός data warehouse με τις αλλαγές που γίνονται στην OLTP database. Μέχρι πριν τον SQL Server 2008 υπήρχαν οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως πχ triggers. Τώρα όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε τους άλλους αυτούς τρόπους και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα την χρήση του feature αυτού για auditing ανάγκες.


SQL Night - 12 Mar 2011

SQL Server Profiler, Microsoft SQL Server 2008 R2

Στην καθημερινότητα του ένας DBA έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις που πρέπει να δώσει λύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει τι δυνατότητα να καταγράψει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται πάνω στο SQL Server τον οποίο διαχειρίζεται. Σε αυτό το session γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του SQL Server Profiler ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την κατανόηση τυχών προβλημάτων είτε σε επίπεδο server είτε σε επίπεδο database.


SQL Night - 19 Feb 2011

Introduction to Microsoft SQL Server 2008 R2 Replication

Αρκετές φορές υπάρχουν ανάγκες τέτοιες που μας οδηγούν στο να υπάρχει ένα ή περισσότερα αντίγραφα της database μας σε διαφορετικού λόγους τα οποία να είναι ενημερωμένα όσο το δυνατόν με τα τελευταία δεδομένα της αντιγραφόμενης database. Τέτοιες ανάγκες είναι για παράδειγμα το disaster recovery, reporting availability κλπ. Στο session αυτό παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων σεναρίων μέσα από το Replication feature του SQL Server.


SQL Night - 05 Feb 2011

Introduction Microsoft SQL Server 2008 R2 BI

Ένα από το τα δυνατά χαρακτηριστικά του SQL Server είναι το BI τμήμα του. Σε αυτό το session γίνεται μια παρουσίαση σε όλα τα χαρακτηριστικά αυτά μέσα από απλά παραδείγματα υλοποίησης ώστε να καταδειχθεί η απλότητα και η ευκολία της χρήσης των εργαλείων αυτών.


SQL Night - 15 Jan 2011

Indexes in SQL Server 2008 R2

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον SQL Server είναι η επιλογή των πεδίων που θα γίνουν indexes σε ένα πίνακα, η επιλογή του τύπου του index που σε αυτά, αλλά και η συντήρηση των indexes σε μια database. Στο session αυτό παρουσιάζονται όλα τα παραπάνω με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να κατανοήσουν τις δυνατότητες indexing του SQL Server.


SQL Night - 18 Dec 2010

Security in SQL Server 2008 R2

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι κυρίαρχο θέμα στα σύγχρονα IT περιβάλλοντα καθώς αυτά αποτελούν περιουσία των οργανισμών και περιέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για αυτούς. Βασική εργασία, καθημερινή θα λέγαμε, των DBAs είναι να προστατεύουν αυτά από τους κινδύνους που παραμονεύουν. Σε αυτό το session παρουσιάζονται οι δυνατότητες και οι τρόποι που έχει ο SQL Server για την διασφάλιση αυτών.


SQL Night - 23 Oct 2010

SQL Server 2008 R2 Database Architecture

Για να σχεδιάσεις κάτι σωστά θα πρέπει να γνωρίζει πως τα εργαλεία σου δουλεύουν. Γνωρίζοντας αυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σωστά και να πετύχεις το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα. Στο session αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζει η εκμάθηση της αρχιτεκτονικής του SQL Server και πως γνωρίζοντας την μπορείτε να σχεδιάσετε με σωστό τρόπο την database σας.


SQL Night - 16 Oct 2010

SQL Server 2008 R2 Essentials

Ξεκινώντας την σειρά αυτή των SQL Saturday Nights είναι σκόπιμο να δούμε τα βασικά του SQL Server. Στο session αυτό δείχνουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του SQL Server μέσα από παραδείγματα χρήσης. Πέρα όμως από αυτό δείχνουμε και βασικά πράγματα που αφορούν την αρχιτεκτονική του SQL Server τα οποία είναι σκόπιμο όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν να γνωρίζουν.


Video - 21 Dec 2009

Πώς να βγάλω το schema και τα data σε μια database στον SQL Server 2008 R2

Αρκετές φορές θέλουμε να μεταφέρουμε το schema και τα δεδομένα ενός ή περισσότερων πινάκων από ένα server σε ένα άλλο. Από την έκδοση του SQL Server 2008 R2 τα πράγματα γίνονται ευκολότερα…


Article - 30 Aug 2010

SQL Server Reporting Services 2008 R2 Architecture - Part II

Σε συνέχεια από το PART I.


Article - 28 Aug 2010

SQL Server Reporting Services 2008 R2 Architecture - Part I

Οι περισσότεροι σχεδόν χρησιμοποιούν τα SSRS στην καθημερινότητα τους καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε reporting. Πρόσφατα είχα μια ενδιαφέρουσα ερώτηση από έναν εκλεκτό φίλο και συνάδελφο σχετικά με αυτά, έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να γράψω το post αυτό.


Article - 21 Dec 2009

Πώς να βγάλω το schema και τα data σε μια database στον SQL Server 2008 R2 (Webcast) New Feature!

Δείτε το video


Presentation - 28 Feb 2011

Whats New In SQL Server 2008 and R2 for Programmers

SqlSchool Events, 28/2/2011, Αθήνα


Article - 19 Jan 2013

About SQL Server Updates

Καθημερινά με ρωτάνε διάφορα για τον SQL Server. Kάποια είναι επαναλαμβανόμενα συχνότερα, κάποια άλλα όχι ή διατυπωμένα διαφορετικά, δεν έχει σημασία. Σήμερα όμως μου έκαναν μια ερώτηση που για περίεργο λόγο δεν με είχε ρωτήσει κανείς μέχρι τώρα. Η ερώτηση αυτή αφορούσε τα διάφορα updates που έχει ο SQL Server την συχνότητα αυτών αλλά και τι είναι το κάθε ένα από αυτά.


Article - 08 Nov 2011

Migrating Crystal Reports to Microsoft SQL Server Reporting Services

Αρκετές φορές έχω ερωτηθεί αν μπορεί να γίνει μετατροπή των υφιστάμενων report που είναι φτιαγμένα με Crystal Reports (.rtp) σε SQL Server Reporting Services (.rdl). Αυτό και άλλα πολλά ήταν και είναι εφικτό να γίνουν αρκεί να βουτούσες για τα καλά μέσα στο SQL Server 2008 R2 Reporting Services Migration Guide.


Article - 06 Sep 2011

Are Cursors evil or not?

Πριν τις καλοκαιρινές μου διακοπές είχα ένα τμήμα στο οποίο έκανα μάθημα όλη την σειρά σεμιναρίων του SQL Server 2008 R2. Το τμήμα αυτό είχε συναδέλφους που ήταν αποκλειστικά Oracle DBAs και Devs. Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων είχα αρκετές ερωτήσεις του στυλ στην Oracle κάνουμε αυτό στο SQL το κάνουμε και πώς το κάνουμε. Από μια σύμπτωση η σειρά το σεμιναρίων ήταν πρώτα το administration, και μετά το programming και μετά το σεμινάριο με την T-SQL.


Book - 01 Jan 2000

Microsoft SQL Server Analysis Services Multidimensional Performance and Operations Guide

Download this book to learn about Analysis Services Multidimensional performance tuning from an operational and development perspective. This book consolidates the previously published SQL Server 2008 R2 Analysis Services Operations Guide and SQL Server 2008 R2 Analysis Services Performance Guide into a single publication that you can view on portable devices.

EPUB | MOBI  | PDF  | Source content 1  | Source content 2 


Article - 04 Feb 2013

New SQL SysPrep support in SQL Server 2012 with SP1 CU2

To Cumulative Update 2 του Service Pack 1 του SQL Server 2012 περιέχει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Ήδη σας έχω αναφέρει κάποιες και θα συνεχίσω και σε αυτό το post με ακόμα μία που έχει πιστεύω μεγάλη αξία ειδικά σε αυτούς που είναι φίλοι του virtualization.


Article - 13 Oct 2011

The SQL Server Utility

Το πρόβλημα Σαν DBA και ειδικά σε enterprise environments έχουμε το καθήκον να διαχειριζόμαστε ένα αρκετά σημαντικό αριθμό από SQL Server instances που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στο οργανισμό ή την εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει καθημερινά να παρακολουθούμε την πορεία αυτών των instances ώστε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά να δίνουμε λύσεις σε issues που τυχόν θα εμφανιστούν.


Article - 01 Sep 2012

Implementing Fuzzy string matching/comparing

Πολλές φορές χρειαζόμαστε σε strings να κάνουμε συγκρίσεις για το αν αυτά είναι όμοια ή πόσο κοντά είναι το ένα στο άλλο. Αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, παραδοχές και πολλά ακόμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ειδικά αν δεν έχουμε βάλει αυστηρούς ελέγχους στο τι πληκτρολογεί ο χρήστης. Παρ’ ότι στον SQL Server έχουμε την SOUNDEX και την DIFFERENCE υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μας είναι αρκετές για ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Για αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δράσουμε κάπως διαφορετικά και θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς κάτι το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες αυτές


Poll - 31 Jul 2011

Έχετε ενεργοποιήσει το "Optimize for Ad Hoc Workloads" στα instances του SQL Server 2008 & R2 που έχετε;


Book - 01 Jan 2000

SQL Server 2012 Upgrade Technical Guide

This technical guide takes you through the essentials for upgrading SQL Server 2005, SQL Server 2008, and SQL Server 2008 R2 instances to SQL Server 2012.

EPUB | MOBI  | PDF 


Article - 13 Jan 2014

Update Statistics and Trace Flag 2371

Σαν DBA καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο άμεσα να εντοπιστούν τα αίτια που τις δημιούργησαν. Εδώ έρχεται αυτό που χρόνια λέω και γράφω ότι πρέπει να γνωρίζουμε τα εσωτερικά του εργαλείου. Πρόσφατα δέχθηκα μια ερώτηση από έναν συνάδελφο που απετέλεσε το ερέθισμα για το post αυτό.


Article - 26 Aug 2014

Understanding the Dedicated Administrator Connection - DAC

Κάθε SQL Server DBA έχει στην συλλογή του διάφορα εργαλεία για να κάνει την καλύτερα την ημερήσια δουλεία του. Ένα από αυτά είναι και τo Dedicated Administrator Connection (DAC). Πόσοι όμως ξέρουν τι είναι αυτό και πως πρέπει να χρησιμοποιείται;


Article - 23 Aug 2009

“Invoke or BeginInvoke cannot be called on a control until the window handle has been created.” error message during installation of SQL Server 2008 on Windows 2008 R2

Τις τελευταίες μέρες κάνω διάφορα πειράματα και δοκιμές στον SQL Server 2008 πάνω σε Windows Server 2008 R2. Έτσι έφτιαξα μια μηχανή στην οποία ήθελα να έχω περισσότερα από ένα instances του SQL Server 2008. Έστησα το πρώτο έκανα και τα απαραίτητα updates & restarts και πήγα να στήσω το δεύτερο. Με το που ξεκίνησε μου βγάζει το μήνυμα “Invoke or BeginInvoke cannot be called on a control until the window handle has been created.” ...


Article - 07 May 2013

Let's start talking about wait statistics

Στην καθημερινότητα μας όλοι ερχόμαστε, κάποια στιγμή, αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν την απόδοση του SQL Server. Έχω δεχθεί κατά καιρούς ερωτήματα από πολλούς που αφορούσαν τέτοια θέματα. Μέχρι σήμερα, αν και το έχω αναφέρει αρκετές φορές, δεν είχα γράψει κάτι σχετικά με το πως θα φτάσουμε στην αιτία που μας δημιουργεί το εκάστοτε πρόβλημα απόδοσης, πότε όμως δεν είναι αργά.


Article - 07 Oct 2011

The truth about WITH ENCRYPTION option

Όταν βάζουμε το WITH ENCRYPTION option σε μια stored procedure, ένα trigger, μια function ή ένα view ξέρουμε ότι αυτόματα ο κώδικας δεν είναι ορατός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κλειδωμένος. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεται αλλά ο SQL Server δεν είναι ένα digital rights management system αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας που έχει γραφεί μέσα μια sp, function κλπ δεν είναι encrypted...


Book - 01 Jan 2000

Troubleshooting SQL Server - A Guide for the Accidental DBA

We spend much of our working life trying to help people solve SQL Server-related performance problems, either hands-on, during consulting, or on various online community forums. Over the years, we've been exposed to a few weird-and-wonderful SQL Server issues but, mainly, we've seen the same problems and the same misconceptions about how SQL Server works crop up time-and-again. This book is our attempt to describe, diagnose, and solve some of the most common problems associated with the currently-supported versions of SQL Server: SQL Server 2005, 2008, and 2008 R2.


Article - 31 Dec 2018

2018 Recap

Κάθε χρόνος όταν τελειώνει μας βάζει να σκεφτούμε τι έχει γίνει σε αυτόν, έτσι και φέτος θα κάνουμε την καθιερωμένη ανασκόπηση για το 2018.


Article - 03 Feb 2012

The SQL Server Browser service

Αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αρκετοί γνωρίζουν το συγκεκριμένο services, εντούτοις έχω εντοπίσει ότι υπάρχουν κενά στην γνώση γύρω από το συγκεκριμένο. Καθημερινά το βλέπω αυτό σε αρκετές εγκαταστάσεις...


Article - 24 Jan 2010

Why TRUNCATE_LOG discontinued (Answer to Mr. Kladakis)

Στο 18ο event μας που είχα την ομιλία μου η συζήτηση μας έφερε να μιλήσουμε για το ότι ευτυχώς πλέον δεν υποστηρίζεται η χρήση της BACKUP LOG WITH TRUNCATE_ONLY. Ο φίλος μου, συναγωνιστής μου, Αθανάσιος Κλαδάκης είχε την εύλογη απορία γιατί έγινε αυτό. Είπαμε κάποια πράγματα αλλά επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος διότι περίμεναν οι μπύρες και η πίτα-πίτσα δεν έμεινα ικανοποιημένος με την απάντηση που έδωσα. Έτσι επανέρχομαι στο θέμα.


Resource - 05 Mar 3014

Microsoft SQL Server Builds

This unofficial build chart lists all of the known KB articles, hotfixes and other builds of MS SQL Server 2014, 2012, 2008 R2, 2008, 2005, 2000 and 7.0 that have been released.


Article - 13 Jan 2016

How to activate the Blocking Process Report

Μια συνηθισμένη ημέρα στη δουλεία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα όταν έχεις να προσέχεις μεγάλο αριθμό από SQL Server instance και databases που γίνονται access από εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιούνται από χιλιάδες αλλά και εκατομμύρια χρήστες. Όσο καλά να είναι όλα φτιαγμένα πάντα μα πάντα θα υπάρξει αυτό που θα σε κάνει να σηκώσεις τα μανίκια για να βρεις αρχικά τι είναι και έπειτα να δώσεις λύση.


Article - 24 Apr 2017

TRY… CATCH with Extended Event

Από το SQL Server 2005 έχουμε στην διάθεση μας το TRY…CATCH με το οποίο μπορούμε να έχουμε ένα δομημένο exception handling και πραγματικά είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με αυτό.Παρόλο που αυτό κάνει εξαιρετικά την δουλειά του και πιάνει πραγματικά όλα τα run time exceptions υπάρχει κάτι που συμβαίνει και που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι limitation σε αυτό (κατά την γνώμη μου δεν είναι).


Article - 29 Nov 2010

SQL Server Release History

Κατά την διάρκεια του IT PRO | DEV CONNECTIONS 2010 και ειδικότερα στην παρουσίαση του Γιώργου του Καπνιά αλλά και την δική μου είχα την ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις ώστε αυτός που θα απαντήσει να πάρει κάποιο δώρο. Μία από αυτές τις ερωτήσεις που έκανα ήταν αν γνώριζε κανείς το codename του SQL Server 7. Επειδή δεν το γνώριζε κανείς αποφάσισα να φτιάξω αυτό το post ώστε να αναφέρω τα codenames όλων των εκδόσεων του SQL Server αλλά και διαφόρων επιμέρους τμημάτων του. Έτσι έχουμε την παρακάτω λίστα ...


Article - 18 Jul 2014

Add/Remove Leading/Trailing Zero with T-SQL and SSIS

Στο περιβάλλον εργασίας μου υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ ετερογενών συστημάτων. Κάποια από αυτά είναι legacy και ενώ έχει γίνει μια φανταστική δουλειά να μιλάνε τα συστήματα αυτά μέσω services, εντούτοις υπάρχουν κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες. Μια από αυτές είναι με τα νούμερα που τα legacy θέλουν συγκεκριμένο πλήθος ψηφίων με leading zero και φυσικά δίνουν τα αποτελέσματα με αυτό το format.


Article - 24 May 2012

What is the buffer cache usage for each database in a SQL Server instance?

Η Ερώτηση Αυτές τις ημέρες κατά την διάρκεια ενός σεμιναρίου που κάνω και αφορά το administration του SQL Server ένα συνάδελφος είχε μια ερώτηση και αυτή ήταν «Πώς μπορώ να δω το χώρο που καταναλώνουν από την buffer cache οι βάσεις που έχω σε ένα SQL Server instance;»


1 
Follow us in
PASS chapter logo

The Official PASS Local Group for Greece

sql school greece logo
© 2010-2019 All rights reserved